Prekidac

Sve što bi trebalo da znate o LED panelima

28. 09. 2018


Prilikom ugradnje LED paneli svojim dizajnom daju jako lep i elegantan izgled prostoriji. Jednostavnog su i savremenog dizajna i lepo se uklapaju kad se montiraju kod svih vrsta spuštenih plafona kako u kućama i stanbenim objektima tako i u poslovnim prostorima.


Mogu biti okruglog ili kvadratnog oblika i ima ih u različitim dimenzijama i jačinama. Po načinu na koji se postavljaju dele se na ugradne i nadgradne LED panele.


LED paneli se razlikuju i prema nijansi svetlosti, tako da imamo toplo bele nijanse (2700-3500K), prirodno bele (4000-4500K) i hladno bele (6000-6500K). 


Osim estetskih vrednosti, LED paneli spadaju u ekonomičnu rasvetu iz razloga što zahtevaju manju potrošnju električne energije, što im je i najvažnija prednost u odnosu na tradicionalnu vrstu rasvete I osnovni razlog što su sve više u upotrebi.


Primena

 

LED paneli su namenjeni za spuštene plafone i odlična su zamena za staru fluo rasvetu koja je dotrajala, kao i za osvetljenje novih objekata. Imaju veoma široku primenu u kancelarijskim i poslovniom prostorima, kao i u velikim objektima kao što su prodavnice, maloprodajni objekti, supermarketi, banke, apoteke, škole i javne ustanove. 


Međutim, počeli su da se ugrađuju i u stambenim zgradama i kućama i veoma dobro se uklapaju u prostore koji imaju manje ili nemaju dnevno osvetljenje, kao što su garaže, podrumi i hodnici stambenih zgrada.


Konstrukcija 


LED paneli su konstruisani tako da daju bolje uslove osvetljenja. Ova vrsta osvetljenja koristi najnoviju LED( Light Emitting Diodes) tehnologiju, odnosno, tehnologiju svetlećih dioda.  


LED paneli obično imaju lagani aluminijumski okvir u kojem su smeštena tri sloja. Ram je jedan od važnijih delova LED panel osvetljenja jer je dizajniran tako  da spreči curenje svetla.  Slojevi koji se nalaze unutra uključuju LED čipove, glavni panel i difuzer. 


Difuzer se obično nalazi isped glavnog panela i njegova funkcija je da distribuira svetlost ravnomerno po celoj površini. Na zadnjem delu glavnog panela nalazi se reflektor ploča.  


Još jedan važan deo LED panela je čvrsta podloga koja, takođe, ima značajan uticaj na ukupan izgled osvetljenja. LED paneli su opremljeni sistemom hladnjaka kako bi se osigurala bezbednost.


Materijal i boje 


Aluminijum je materijal koji se koristi za ram LED panela kao i za pozadinu osvetljenja. Nečistoće se dodaju da stvore slobodne elektrone i poboljšaju provodljivost popluprovodnih materijala. Ove nečistoće određuju i boju svelosti zbog čega se željena boja postiže bez upotrebe filtera. 


Svetleće diode su sastavljene od čipa koji je napravljen od poluprovodnog materijala, a kojem su dodate nečistoće kako bi se stvorio spoj koji u zavisnosti od korišćenog materijala daje određenu boju.


Tako, u zavisnosti od materijala mogu se dobiti razne boje – crvena, žuta, zelena, bela, itd.


Kod LED rasvete najčešće se koriste više nijansi bele boje – toplo bela, hladno bela i boja dnevne svetlosti.


Kvalitet svetla 


LED panel je tip optičkog materijala dizajniran tako da može da pruži svetlo i homogeno osvetljenje. Panel i difuzer od kojih je napravljen LED panel zajedno funkcionišu kako bi proizveli ravnomerno raspoređeno, široko i meko svetlo. Tehnologija koja se koristi u proizvodnji panela omogućuje da na ovoj vrsti rasvete nema zujanja i treperenja.

 

POVEZANI ČLANCI