Objavljeno: 17.11.2021


Životni i radni prostor najviše utiču na kvalitet našeg života.  

Uređenje tog prostora zavisi od stila  i ukusa, ali i znanja onog ko prostor uređuje. Ko god da uređuje, ne mogu se zaobići detalji, oni daju život svakom prostoru. Detalja je mnogo, važno je da se svi nađu na pravom mestu i doprinesu funkcionalnosti prostora. 

Zato posebnu pažnju treba da posvetimo izboru detalja, bilo da to prepuštamo dizajneru prostora ili ih sami biramo. U izboru obično prvo polazimo od osvetljenja, zato što će svetlost noć pretvoriti u dan. Ukoliko prigušeno svetlo želimo da zamenimo jakim ili obrnuto, najbolje rešenje za to su stone lampe.

Stone lampe kao dekorativna rasveta

Stone lampe nisu samo bitni detalji u dekoraciji prostora, iako danas njihov dizajn ide daleko od očekivanog. U radnjama sve češće viđamo stone lampe koje su po dizajnu daleko od raznobojnih abažura. Može se uočiti da  trenutno  i u toj sferi dizajna dominira minimalizam, pa su u ponudi najčešće vrlo male stone lampe, različitih oblika, od klasičnih lampi za radni sto u minijaturnom izdanju, do lampi u obliku malih kutija, malih reflektora, lep štapova i raznih drugih oblika koji će se naći na radnim stolovima. Uz dekorativnu funkciju, primarna namerna lampi je osvetljenje. Bilo da je svetlo jako ili prigušeno, svetlost lampi potpuno promeni doživljaj zatvorenog prostora.

Funkcionalnost radnog prostora

Od veličine prostora i mesta radnog stola zavisi svetlost u tom prostoru. Od osvetljenja zavisi funkcionalnost radnog prostora, pa ne može da se zamisli bez stone lampe. One se postavljaju kako bi pružile udobniju atmosferu za rad i bolju preglednost. Mogu se naći na različitim mestima u prostoriji, najčešće na radnom stolu, ali ih ima i na komodama, zidnim policama, pa čak i na podu. Stone lampe u što većem broju doprinose  različitom intenzitetu svetlosti u određenim delovima prostora, ali i veoma interesantnom  pristupu u uređivanju prostora. Različiti izvori svetlosti  doprinose da prostor izgleda zanimljivije, prelama se svetlost iz različitih uglova i pruža nam ugođaj igre senki, pa nam se čini da prisustvujemo predstavi u kojoj učestvujemo kao igrači, ali se i igra za nas. Sve to opušta i čini nas zadovoljnima, spremnima za rad.

Efikasnost stonih lampi u različitim prostorima

Stone lampe ne moraju se naći samo u radnom prostoru, iako je to njihova osnovna namena. Svaka dečja soba nije bez stone lampe, koja prigušenim svetlom obezbeđuje deci sigurniji i mirniji san. Posebno su interesantne noćne lampe za bebe i decu koje uz pomoć igre senki ostavljaju različite oblike na zidovima i plafonu, pa dete lakše zaspi uz zvezde na zidu. U spavaćoj sobi lampa je na noćnom stočiću kako bi se našla pri ruci svakome kome je usred noći neophodno da odjednom svane. Jedan od efekata koji se postiže je romantičnost, pa se stone lampe često nalaze na stolovima u restoranima kako bi upotpunile utisak na nekom sastanku ili romantičnoj večeri. Intimnija je atmosfera kada ste za romantično osvetljenim stolom kao odvojeni od ostalog sveta, uživate u večeri posle efikasnog radnog dana u dobro osvetljenoj kancelariji. 

Stone lampe u Mobiliart ponudi

Ukoliko ste u potrazi za novom stonom lampom koja će oplemeniti vaš prostor ili kao poklon (jer stone lampe su se pokazale kao idealan poklon za brojne prilike) preporučujemo vam da pogledate ponudu u našim salonima i na sajtu u okviru kategorije stone lampe