Objavljeno: 20.01.2020Pametna kuća, san ili java?

Ako želite da imate pametnu kuću, onda bi bilo dobro da najpre razmislite o osvetljenju. Krenite od pametne rasvete. To je najbolji prvi korak koji bi trebalo da napravite, jer kada se upuštate u dodatnu nadogradnju doma, najlakše je započeti sa promenom osvetljenja.

Promena rasvete zahteva malo vremena i truda, a unosi ogromnu razliku u dom. Postoji nekoliko različitih načina kako možete modernije da osvetlite dom i kako da privremena rešenja postanu trajno i jedino rešenje kada je osvetljenje u prostoru u pitanju. Čak i ako još niste spremni za ugradnju ove pametne rasvete, imajte na umu nekoliko naših korisnih saveta.


Najpre kupite pametne sijalice!

Najjednostavniji način da poboljšate osvetljenje u domu jeste kupovina pametnih sijalica. Nove sijalice možete staviti na lampe i druge svetiljke i tako dobiti drugačiju atmosferu u domu. Prednost pametnih sijalica je u tome što se njihovo funkcionisanje može kontrolisati preko telefona ili drugih online platformi, a dobro je to što mogu i da rade na zakazivanje. 

Naime, uvek možete da odredite tačno vreme kada biste da se sijalica uključi ili da se zatamni prostorija, čak i onda kada nemate poseban prekidač za prigušivanje svetla. Pametna rasveta stvara bolji ambijent u domu, a još ako prilagodite boju svetla određenoj prostoriji, onda ste napravili pravi pogodak.


Birajte svetiljke koje menjaju boju!

Prilikom kupovine pametnih sijalica, moći ćete da birate da li želite bele ili biste one koje menjaju boju. Sijalice u boji obično koštaju malo više, ali uvek možete da birate koju boju svetla želite. To je odlična prilika da se malo zabavite sa svojom rasvetom. Da li želite boju izlaska ili zaslaska sunca? Ili biste pak smirujuće nijanse narandžaste?

Za koju god boju da se odlučite uvek je  možete prilagoditi prirodnom svetlu, bilo da tek krećete na spavanje ili da treba da se probudite. Iako mnogi pametni uređaji u kući ne mogu da nađu svoju primenu, pametna rasveta je uvek zanimljiva potrošačima. Dovoljno je u samo nekoliko komandi da podesite boju svetla i da tako stvorite moderniji i upečatljiviji životni prostor.

Bez obzira da li to želite ili ne, bilo da je to u skladu sa vašim ukusom ili odudara od njega, ovakva pametna rasveta ima i svoju praktičnu primenu. Odgovarajuća  automatizacija rasvete može i te kako da oponaša način na koji se prirodna svetlost menja tokom dana.


Šta donose pametni prekidači za svetlo?

Kada imate mnogo pametnih sijalica u domu, onda one mogu da postanu skupa investicija. A rešenje za ovakvu rasvetu jesu pametni prekidači za svetlo. Oni kontrolišu sva svetla  povezana na jedan prekidač i na taj način svetla mogu da se uključuju i isključuju prema rasporedu bez promene postojećih sijalica.

Osvetljenje ima veliku ulogu u izgledu jednog doma i posebno utiče na stvaranje samog ambijenta. Ukoliko ste prostor ukrasili po sopstvenom ukusu, onda prilagodite rasvetu enterijeru. U svakoj prostoriji trebalo bi da podesite svetlo tako da ono može da bude i i ambijentalno i centralno osvetljenje. Jedino tako ćete postati dizajner vlastitog enterijera, a samim tim ćete dom udesiti po sopstvenoj želji.