Objavljeno: 24.06.2021


Akcentualno osvetljenje ima za cilj da osvetli određenu površinu ili predmet. Često se koristi u naglašavanju slika na zidu, kao i drugih predmeta, skulptura, figura. Takođe, akcentualno osvetljenje se može koristiti da osvetli stepenište, kao što je to slučaj u bioskopima, ili da osvetli stazu ili prilaz. 

Akcentualno osvetljenje se podjednako koristi kako u uređenju enterijera, tako i u eksterijeru, kada želimo da naglasimo određenu biljku ili fontanu u dvorištu.


Koje lampe spadaju u akcentualno osvetljenje?

Zidne lampe koje se pričvršćuju na zid su jedan od najkorišćenijih vrsta akcentualnog svetla. Mogu da bacaju svetlo i gore i dole, u zavisnosti od vaših potreba. Kao akcentualno osvetljenje, najčešće se koriste za skretanje pažnje na umetnička dela okačena na zidu. Mogu biti odličan izbor za hodnike, u kojima su okačene uramljene slike i fotografije. 

Stone lampe takođe su deo akcentualnog osvetljenja i koriste se da osvetle određeni predmet ili mali sto, pored kojeg je lampa. Odlično dopunjuju ambijentalno svetlo. 

LED trake su najbolja rešenja za osvetljavanje ogledala, dela kuhinjske radne površine ili delova u plakaru ili kupatilu. Lako se postavljaju, i potpuno su skrivena, pa izgledaju i vrlo dekorativno. 


Kako odabrati najbolje akcentualno svetlo?

Izbor pravih akcentualnih lampi za vaš dom zaista zavisi od vašeg ličnog ukusa i rasporeda soba u vašem domu. Cilj akcentualnog svetla je da udovolji bilo kojoj estetici enterijera. Ono što je potrebno je da prvo odredite funkciju tog svetla. Da li je to za jako naglašenu svetlost ili nešto prigušeniju? 

Jednom kada odredite koje su vaše potrebe, onda se fokusirate na dizajn i jačinu svetla. Takođe ćete morati da proverite dimenzije svetiljki, uključujući visinu, širinu, dužinu (za sisteme oko ogledala i u plakaru) i još mnogo toga. Detaljno razumevanje ovih dimenzija pomoći će vam da odaberete najbolja akcentualna svetla za vaš dom. I na kraju, pošto je vaš cilj da istaknete određeno područje sobe, važno je da pregledate osvetljenost koju pruža lampa, kao i jačinu sijalice.


Akcentualno svetlo uklopite u stil prostorije

Iako su ova svetla namenjena dopunjavanju postojećih svetala, ona imaju sposobnost da unesu potpuno novu dimenziju i atmosferu u kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe. Postoji veliki izbor različitih boja, stilova, dimenzija i oblika akcentualnih lampi. Pomoću njih, vaša kuhinja može dobiti moderan ton, a postaće i funkcionalnija. Usmereni reflektori  daju fokusirano svetlo za gotovo bilo koji prostor, a svetla za stepeništa stvaraju bezbedno osvetljene. Takođe, osvetljeni ormarići u kojima se čuvaju sitne umetnine, izgledaće vrlo ukrasno, ako tu postavite tanke LED trake. Uz pravu mešavinu ukrasnog osvetljenja i akcentualnih lampi, imaćete prijatnu atmosferu u domu ispunjenom svetlošću. 


Još par saveta

  • Prekomerna količina akcentualnog osvetljenja može stvoriti prostor koji izgleda kao da je neorganizovan ili pretrpan. 

  • Dobro akcentualno osvetljenje postiže se pravilnim lociranjem mesta za postavljanje lampe. 

  • Lampe treba da se nalaze blizu objekta koji osvetljavaju. 

  • Instalirajte odvojene prekidače za akcentualno osvetljenje, kako bi se koristilo samo po potrebi, a osetljivi predmeti poput fotografija i umetničkih dela manje bili izloženi svetlosti. 

  • Pored toga, odaberite boje pozadine koje su u kontrastu sa istaknutim objektom da biste smanjili izlaznu svetlost potrebnu za postizanje jačeg efekta.