Objavljeno: 05.01.2021

Možda ste konačno uspeli da uredite svoj dom onako kako vam se dopada, a onda shvatite da postoji ta jedna važna stvar koja nije sasvim u redu, a to je upravo osvetljenje u vašoj dnevnoj sobi. Ne brinite, ovde se fokusiramo na sve korisne savete i trikove koji će vam pomoći da osvetljenje vaše dnevne sobe bude savršeno za bilo koje okruženje.

Na kraju krajeva, ovu sobu često koristimo u mnogo različitih prilika; bez obzira da li se zabavljate, provodite vreme sa porodicom ili se jednostavno opuštate. Dnevna soba trebalo bi da ima osvetljenje koje će poslužiti za sve te prilike, baš na onaj način koji vama odgovara. 


Koliko rasvete je potrebno u dnevnoj sobi?

Veoma važan element koji treba uzeti u obzir prilikom rasvete vaše dnevne sobe, ili bilo koje druge sobe, jeste koliko svetla je zapravo neophodno.  Odgovor je da sve zavisi od veličine sobe i da je najbolje da imate više tipova rasvetnih tela. U suprotnom, može da dođe do toga da svetlost bude preoštra u koncentrisanom području ili tako da određeni delovi vaše dnevne sobe ostanu u mraku.


Stona, podna i zidna svetla

Imajući ovo na umu, jednostavan način da obezbedite da se svetlo ravnomerno rasporedi je dodavanje zidnih, stonih i podnih lampi. Svaka od njih ima svoju svrhu i postiže različite rezultate.


Podna lampa Ennie breza BritopPodne lampe za dnevnu sobu

Kada osvetljavamo sobu, automatski biramo plafonska svetla, pa čak i stone lampe i svetla za slike, ali tačka srednje visine u sobi i dalje može biti pomalo monotona. Ovde dobro izabrana standardna podna lampa može da bude savršeno rešenje.

Podne lampe su do skora bile zanemarivane jer su smatrane prevelikim i zastarelim, ali to više nije slučaj. Na primer, možete da dobijete onu koja je i dekorativna i koja vam ulepšava prostor, poput lampe Ennie koju smo prikazali na gornjoj slici.

Na raspolaganju vam je raznovrstan izbor vrsti i stilova lampa od kojih ćete sigurno uspeti da pronađete jednu koja će se uklopiti u vaš stil. Takođe, ako vam nedostaje površine na kojoj ćete smestiti podnu lampu, imamo rešenje i za to!


Led podna lampa Meet Brilliant


Na primer, ova minimalistička retro dizajnirana podna lampa ima tanko postolje, što znači da se može uklopiti u svaki prostor. A zahvaljujući njenom dizajnu, prilagodljiva je i solidno se uklapa u najrazličitije enterijere. 


Spari Brilliant


Lampa sa dva smera osvetljenja

Jedna od multifunkcionalnih varijanti koja će poslužiti za različite vrste osvetljenja su i lampe koje imaju glavnu rasvetu usmerenu ka plafonu i drugi izvor koji je usmeren naniže i koji se može podešavati. Takođe, prednost ove lampe, osim dva tipa osvetljenja je da je ona potpuno prilagodljiva i možete se odlučiti samo za jedno ili za obe vrste osvetljenja u isto vreme. Primer ovakve lampe je lampa koju smo prikazali iznad, odnosno Spari Brilli ant podna lampa. 


Led stone lampe za dnevnu sobu

Savršene za vreme kada sunce počne da zalazi, a kada ne želite da palite prejako plafonsko svetlo jesu stone lampe. One su odličan dodatak kraj vaše omiljene fotelje ili garniture u dnevnoj sobi, kao lampe za čitanje ili jednostavno, da doprinesu da se ulepša ugao u sobi koji je nedovoljno osvetljen.  


Nivo postavljanje stone lampe

Svako ima različite preferencije u pogledu visine na kojoj bi želeo da se stona lampa postavi. Ipak, preporuka je da stone lampe stavite u podnožju stola ili komode kako bi njihova senka bila u nivou očiju. 


Vrste: radne stone lampe ili dekorativne? 

Postoji toliko različitih stilova koje možete da odaberete. Prvo pitanje na koje morate znati odgovor kada birate stonu lampu jeste da li želite da ona bude isključivo dekorativna, da li vam je pak u fokusu funkcionalno svetlo za određenu namenu (osvetljenje određenog ugla, za čitanje, itd.) ili želite lampu koja će zadovoljiti i estetsku i praktičnu notu. Na vama je da odlučite, a mi možemo da vam ponudimo raznolik asortiman u kojem ćete moći da pronađete upravo ono što tražite. 


Led stona lampa Domini Brilliant


Na primer, ova minimalistička i moderna podna lampa ima vitko postolje, što znači da se može uklopiti baš tamo gde vam treba. Njena crna završna obrada može je učiniti pogodnom za mnogo različitih dekora.


Led stona lampa Salamanca Brilliant


Ova stona lampa ima mat završnu obradu sa hromiranim detaljima. Sofisticirani dizajn odlično bi se uklopio u bilo koji savremeni ambijent i bio bi idealan za dnevnu sobu.


Stona lampa Ribbon Elstead Lighting

Još jedna dizajnirana lampa koja će se sjajno uklopiti u svako moderno uređenje ili dodati stil u retro modern dekoraciju. 


Betonska okrugla stona lampa V-tac


Dodavanje nečega poput ove stone lampe sa betonom zaista bi dodalo lnteresantnu završnicu u svakom industrijskom enetrijeru i takođe bi davalo svetlo osvetljenje zahvaljujući svojstvu gole sijalice.


Stona lampa galance Bela Brilliant

Ova savremena stona lampa dodala bi i stil i praktičnost vašoj dnevnoj sobi. Jedinstveni dizajnirani oblik daće maksimalno osvetljenje, dok dizajnersko postolje u beloj boji i polirani mesingani izgled izgledaju stilski i jedinstveno.


Led hotelska svetiljka sa USB priključkom V-tac

Zidne lampe za dnevnu sobu

Zidne lampe u dnevnoj sobi savršena su za stvaranje opuštajuće atmosfere i odlične su za raspršivanje svetlosti po sobi kako bi se sprečilo da se svetlost koncentriše na jednom području.

Ne postoji tačno pravilo o tome gde treba da postavite zidne lampe u dnevnoj sobi, jer se ona razlikuju u zavisnosti od namene. Možda ćete želeti da postavite zidna svetla više ako imate, na primer, visoke plafone.


Gde postaviti zidne lampe?

Međutim, kao opšte pravilo, trebalo bi da razmislite o postavljanju zidnih svetala na otprilike 150 cm od nivoa poda za većinu mesta. Ako planirate da instalirate više od jedne zidne lampe preporučujemo između 2,5-3 metra kao odgovarajući razmak između njih, međutim ovaj razmak može da varira u zavisnosti od vaših ličnih preferencija i mesta gde se nalazi  ožičenje.


Još jedna stvar koju bi trebalo da razmotrite je da ako nameravate da koristite zidne lampe kao svetlo za čitanje, možda ćete želeti da postavite svetlo niže kako biste osigurali da projekcija svetlosti dosegne tamo gde vam treba.


Led zidna lampa 6w 4000k ip65 crna trapezoid V-tac


Jednostruke ili dvostruke zidne lampe? 

Jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da li želite jednostruko ili dvostruko zidne lampe. Ovo se zaista svodi na to koliko svetlosti želite da emituju zidne lampe. U našem asortimanu možete pronaći mnoge zidne lampe od obe vrste i sigurni smo da nećete imati problem da pronađete one koje odgovaraju vašem ukusu. 

Mnoge zidne lampe imaju podesive glave, pa ako ste odabrali dvostruke zidne lampe, onda imate mogućnost da promenite smer svetlosti koja se emituje i to u dva različita smera kako bi dobili različita osvetljenja.

Zidna spot svetla u dnevnoj sobi su takođe zgodne jer pomažu da svetlo bude što više prilagođeno vama i čine da dodavanje svetla tačno tamo gde vam treba bude još jednostavnije. Takođe, idealne su i za stvaranje savršenog osvetljenja za čitanje.


Plafonska rasveta za dnevnu sobu

Plafonska rasveta za  dnevnu sobu dolaze u mnogim različitim varijacijama. Na raspolaganju vam je veliki izbor svetiljkii različitog stila. Na vama je da odlučite šta je najbolje za vaš dom. 

Ipak, potrebno je da uzmete u obzir prilikom izbora da različite vrste pružaju i različitu funkcionalnost. Postoje svetla koja pružaju direktno osvetljenje, postoje ona koja nude difuzno ili prelomljeno svetlo, a postoje i ona koja osvetljavaju šire područje. 

Razumevanje načina na koje različite vrste plafonske rasvete za dnevnu sobu nude koje varijacije osvetljenja je veoma važno za izbor istih.

Spot Polygon Zuma Line


Ovo plafonska spot lampa daje lepu količinu osvetljenja i ima dodatnu prednost jer predstavlja rasvetno telo koje će pružiti i estetski naglasak vašoj dnevnoj sobi. 


Plafonska lampa Different 6xgu10 Brilliant


Ovo plafonsko privesno svetlo ima širok, fokusiran smer svetlosti, odajući veliku količinu osvetljenja zahvaljujući tome što je 6 svetiljki ugrađeno u dizajn. Po želji je možete nadograditi i sa više i što je naročito zgodno, možete kontrolisati ugao osvetljenja kod svake pojedinačne svetiljke. 


Zidno plafonska lampa Galance 4xe27 crna Brilliant


Ova dezenirana plafonska lampa pružiće vam maksimalnu fleksibilnost koja će se prilagoditi vašem domu. Nadamo se da vam je jasno da ovakva vrsta plafonske lampe nije ograničena samo na plafon već može odlično da funkcioniše i na zidu. 


Ožičenje nije na pravom mestu? Ne brinite, to ne mora da bude problem!

Ne biste bili sami ako mislite da ako vaše ožičenje nije na odgovarajućem mestu za rasvetu, onda morate da odustanete od određenih svetiljki ili da se odlučite za stone ili podne lampe.

Međutim, to ne mora da bude tako. Na raspolaganju su vam razne mogućnosti za rešavanje ovoga problema. Plafonska rasveta dolazi sa plafonskim kukama koje vam omogućavaju da prilagodite položaj sa kog pada svaki privezak. Ovo ne samo da rešava problem postavljanja vaših ožičenja, već takođe pomaže širenju svetlosti po sobi.Zidna lampa za slike Marvin Brilliant


Zidne lampe za slike 

Zidne lampe za slike u dnevnoj sobi savršene su za isticanje vaših uokvirenih fotografija i umetničkih dela, pružajući im pažnju koju zasigurno zaslužuju.

Za najbolje rezultate preporučujemo vam da odaberete zidne lampe za slike čija je širina oko  polovine širine umetničkog dela koje odlučite da prikazujete.

Mnoge lampe za slike imaju podesivu funkciju, što vam omogućava da promenite usmerenje svetla kako biste savršeno osvetlili vaše remek-delo!


Dodatni savet - koristite ogledala za poboljšanje prirodne svetlosti

Dodavanje ogledala u vaš dom može neverovatno da utiče na celokupan ambijent, jer ogledala prirodno dodaju dubinu sobi i učiniće da vaša dnevna soba deluje prostranije. Ogledala takođe mogu da povećaju ukupnu osvetljenost u prostoriji jer predstavljaju reflektujuću površinu koja je odlična za odbijanje svetlosti.

I prirodno i veštačko osvetljenje je važno, a ukoliko vaša dnevna soba ima nešto manje prirodnog svetla nego što biste vi to voleli, odlična ideja je da koristite ogledala koja će reflektovati više prirodnog svetla po sobi. Osim što će soba delovati veće i svetlije, ogledala će doprineti boljoj atmosferi u dnevnoj sobi. Koliko god efikasno uspeli da uklopite ovu dizajnersku ideju u svoj dom, to je tek početak. Jer, nakon što sunce zađe, moraćete da pojačate nivo svetlosti veštačkim svetlom kako biste replicirali svetlost koju ste imali tokom dana.

Ogledala takođe mogu pomoći da se ulepšaju tamni uglovi u vašoj dnevnoj sobi - kada postavite ogledalo uz ili u blizini rasvetnog tela, ono će ga odbiti u sobi.

Druga dostupna opcija jeste da imate okov koji je ujedno i ogledalo i svetlo. Iako ovo neće imati efekta odbijanja svetlosti od ogledala, ono će ipak dodati dubinu, dok će dodati svetlost određenom delu vaše sobe.

I? Kako ćete sada uklopiti ove ideje za osvetljenje u svojoj dnevnoj sobi?