Objavljeno: 29.10.2021

Prilikom opremanja određenog prostora, uređenja enterijera, rasveta zauzima ozbiljan deo razmišljanja i planiranja, pre nego se uopšte postavi. U tom planiranju se nalaze brojne lampe, led rasveta duž zidova, posebno u kuhinjama, lusteriled plafonjere, razmatraju se dekorativni momenti koje je moguće ostvariti, ali se često jedan deo zaboravlja – stepenište.

Osim u slučajevima kada se radi o stepeništu na nekim trgovima, u velikim poslovnim zgradama, posebno stepenište pri ulazu, svako drugo ostaje bez veće pažnje, a posebno kada su domovi u pitanju. Jednostavno se ceo taj deo posmatra kao usputni, nevažni, a može da doprinese mnogo lepšem izgledu celokupnog prostora, te ujedno, kvalitetno osvetljenje stepeništa ostvaruje veću vidljivost koja sprečava brojne nezgode koje se dešavaju zbog manjka svetlosti.

Stepeništa uglavnom poseduju jednu plafonjeru ili običnu sijalicu na plafonu koja nije dovoljna da sve lepo osvetli, a ujedno ne daje lep izgled. Ta dva mogu da se dobiju vrlo lako postavljanjem led rasvete, jer led rasveta daje veliku vidljivost, ali i veoma lep izgled, a evo i nekih saveta kako da se to uradi.

LED rasveta duž svakog stepenika

Ovo je princip osvetljenja koji se može videti u nekim ekskluzivnijim poslovnim zgradama i hotelima, ali je jako jednostavan i ne košta mnogo, pa se može uraditi i na bilo kom stepeništu. 

LED rasveta se postavlja tako što se led trake postavljaju uz ivicu svakog stepenika, tako da kada svetli osvetljava stepenik koji se nalazi ispod. Na ovaj način se, očigledno, vidljivost u potpunosti omogućava, što obezbeđuje od padova prilikom prelaženja preko stepeništa, ali je ovo i način da se stepenište odlično dekoriše. Posebno je dobra kombinacije led traka i drvenog stepeništa, kakvo se često nalazi u kućama kao unutrašnje stepenište, čime se ceo prostor  stepeništa i hodnika ulepšava i daje mu se dobar izgled, što prilikom postavljanja rasvete treba da bude jedan od uslova. 

Led rasveta na stepeništu, u obliku led traka, je posebno dobar izbor kod „visećeg“ stepeništa i stepeništa koje nije zatvoreno, jer se trake mogu postaviti sasvim sa unutrašnje strane. Na ovaj način se može osvetliti i gelender, pa se tako doprinosi i njegovom boljem izgledu u svakom trenutku. Naravno, nikada ne treba zaboraviti da je cilj led rasvete najpre dobra vidljivost i kvalitetno osvetljenje, jer to štoi funkcioniše kao dobar detalj u enterijeru predstavlja svojevrsni nus produkt.

#Mobiliart preporučuje - LED svetiljke za stepenice 

Jedan od zanimljivijih saveta za osvetljenje stepeništa jeste postavljanje manjih svetiljki na dnu zida, iznad svakog stepenika. LED rasveta raspolaže većim brojem boja svetlosti, posebno kada se radi i beloj i žutoj, pa tako boju možete prilagoditi samom stepeništu, materijalima od kojih je pravljeno, a nesumnjivo je da će njegov izgled biti onda veoma moderan i inovativan. Svaka led sijalica će osvetljavati poseban stepenik, postavljaju se one manje jačine, pa je vidljivost odlična, a pogled na stepenište daje efekat savršenog uređenja enterijera. LED rasveta se na ovaj način može postaviti samo na jednom zidu, ali može i na oba, ukoliko je stepenište s obe strane ograđeno zidovima, čime se dobija i vizuelno postojanje nekog vida gelendera koji se retko postavlja kada je u pitanju takav tip stepeništa.

Ove svetiljke pogledajte na našem sajtu u okviru kategorije svetiljke za stepenice