Objavljeno: 02.04.2021

Renoviranje pojedinih prostorija u stanu može biti pravi izazov, ali renoviranje kupatila je gotovo uvek noćna mora koja podrazumeva potpunu promenu svih elemenata kupatila, od poda do plafona, od pločica pa sve do kade. Ipak, ukoliko ne želite da renovirate kupatilo već unesete samo malo svežine, odgovarajuća kupatilska rasveta može biti vaš saveznik u rešavanju ovog problema.

Koja vrsta rasvete je najbolja i kako je postaviti zavisi od veličine i oblika kupatila. Sama kvadratura određuje mnogo faktora koje treba imati u vidu prilikom uređenja enterijera, a posebno sam način postavljanja rasvete, bilo to na zidovima ili na plafonu.


Koja je odgovarajuća kupatilska rasveta za kupatila manje kvadrature?

Nije ne uobičajeno da manji stanovi imaju kupatila manje kvadrature, ali to postaje problem kada se manja kupatila nalaze i u većim stanovima. Ipak, to ne mora da znači da je dovoljno što je kupatilo praktično. Određeni nivo elegancije može da pruži i dobar izbor rasvete, pogotov kada je u pitanju led rasveta u skladu sa ostatkom kupatila.

Naime, pravilno postavljena led rasveta će odlično izgledati u sklopu manjeg kupatila, pogotovo ako se postavi oko čitavog ogledala. Tada se dobija potpuni efekat osvetljenja i ujedno takva led rasveta može predstavljati jedini izvor svetlosti u kupatilu. 

Drugi način da se osvetli malo kupatilo je klasična rasveta na plafonu, možda sa plafonjerama koje daju svetlost hladnije boje što može učiniti da kupatilo vizuelno izgleda mnogo prostranije. I u ovom slučaju postoji više načina postavljanja rasvete, a ukoliko se odlučite za opciju da možete sami podešavati nivo svetlosti, ugođaj prilikom kupanja nakon napornog dana će biti potpun.

Ako želite da vizuelno proširite malo kupatilo, dovoljno je da se osvetljenje pravilno postavi iznade kade, odnosno tuš kabine. Tako postavljena rasveta će vizuelno u potpunosti odvojiti kadu ili tuš kabinu od ostatka kupatila.


Kupatilska rasveta za velika kupatila?

Elegancija velikih kupatila može samo dostići viši nivo ukoliko se odlučite da pravilno ukomponujete rasvetu. Pogotovo zato što veća kupatila daju mnogo više prostora za eksperimentisanje sa rasvetom.

Za one koji ne žele da eksperimentišu mnogo, dizajneri predlažu jednostavnije varijante koje podrazumevaju rasvetu oko ogledala, kao i ugradnju u police ili ormariće sa providnim vratima. Ova rešenja jesu jednostavna, ali su i elegantna i ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim.

Za kupatila koja su značajno veće kvadrature, svakako da je predlog plafonska rasveta u vidu oblaka ili zvezdanog neba ili možda nekih drugih motiva, što će kupatilo pretvoriti u pravu oazu mira i učiniće da se osećate zadovoljno svaki put kada uđete u ovu prostoriju.

Ukoliko se u kupatilu nalaze i neki estetski ukrasi poput slika ili fotografija na zidu, preporuka je da se rasveta postavi tako da osvetljava zid sa pomenutim elementima, bilo sa donje ili sa gornje strane. Pojedini dizajneri se upravo opredeljuju za ovakav vid glavnog osvetljenja u kupatilu, dok je ostala rasveta blago prigušena.

Kupatila veće kvadrature imaju tu prednost što rasveta može biti upotrebljena za igranje sa različitim bojama i tonovima svetlosti. Pa tako iznad kade ili tuš kabine može biti postavljena rasveta drugačijih boja od ostatka kupatila, dok glavni izvor svetlosti može biti nekih jednostavnijih boja.


#Mobiliart preporučuje 

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor kupatilske rasvete. Ovoga puta, posebno izdvajamo lampu za ogledala brenda V - tac. Ova lampa će doprineti da imate i više nego dovoljno osvetljenja za sve ono što obavljate ispred ogledala, a istovremeno će vizuelno doprineti prostoru i učiniti ga interesantnijim. A ono što je posebno interesantno, ukoliko se nekada odlučite za drugi vid osvetljenja ogledala, istu ovu lampu možete iskoristiti da osvetlite i naglasite neku sliku ili drugo umetničko delo u vašem stanu. 

 

  1. Lampa za ogledalo V - tac