Objavljeno: 16.11.2020

Osvetljenje može da napravi razliku između dosadne sobe i prijatno osvetljenog kutka i mada smo možda tehnički ograničeni u pogledu veštačkih izvora svetlosti, imamo dosta mogućnosti kada su u pitanju lampe, a naročito podne lampe

Iako na prvi pogled odlučivanje o tome koju lampu kupiti može da izgleda kao vrlo jednostavan proces, to nije slučaj ako želite adekvatnu lampu koja odgovara vašem domu u svim aspektima. 

Lampe nisu više samo funkcionalni objekti, one predstavljaju deo dekora i daju sobama karakter. U daljem tekstu ponudićemo nekoliko smernica za odabir savršene podne lampe.


Utvrdite svrhu nove lampe

Jedno od glavnih pitanja na koje treba odgovoriti prilikom kupovine podne lampe je svrha koja stoji iza toga. Da li je kupujete radi postizanja dekorativnog efekta Ili će to biti lampa za čitanje. Sužavanje namene podne lampe omogućava da odlučite koju vrstu osvetljenja biste trebali tražiti.

Ukoliko je cilj poboljšanje ambijenta, onda bi možda blaga svetlost bila savršena, dok ako želite da istaknete određeni objekat  birate  naglašeno osvetljenje tamo gde će se predmet koji je u fokusu nalaziti. Ukoliko je u pitanju kutak za čitanje, onda bi možda najbolje odgovarala jaka sijalica sa poluprozirnim abažurom.


Vizualizujte podnu lampu u sobi gde ste je namenili 

Podna lampa, bez obzira na svrhu koju ste joj namenili, menja izgled vaše sobe. 

Lampa za koju ste na prvi pogled pomislili da izgleda baš odgovarajuće veličine ili boje za vašu sobu u radnji možda neće biti takva kada je konačno ponesete kući.

Fotografišite svoju sobu kako biste izbegli razočaranja i višestruke odlaske u radnju zbog zamene pogrešnih lampi. Obavezno slikajte zidove, sobu u celini i lokaciju utičnica. Pokušajte da se orjentišete i predpostavite gde bi bilo odgovarajuće mesto za prekidač lampe. U suštini, preporučljivo je da prvo dobro vizuelizujete lampu u svojoj sobi, da imate jasnu sliku u glavi dok ste još u  prodavnici, pre nego što je kupite.


Vodite računa o sigurnosti

Sigurnost je često zanemarena karakteristika prilikom kupovine podnih lampi. 

U zavisnosti od visine i težine, podna svetiljka može biti potencijalno opasna ukoliko nije dobro izrađena, ukoliko je prilikom projektovanja vođena pažnja isključivo o dizajnu, ali ne i o stabilnosti i strukturalnoj funkcionalnosti ili su prilikom izrade korišćeni nekvalitetni materijali ili kablovi i sijalična grla nisu na odgovarajući način uključeni u celinu. Ovo je jedan od razloga zašto u ponudi imamo proizvode isključivo renomiranih brendova poput V TAC-a, Britop-a i Brilliant-a, koji, pored dizajna posebnu pažnju posvećuju bezbednosti svih svojih proizvoda. 

Posebno je preporučljivo da obratite pažnju na osnovu lampe. Kod ovog dela pravi izbor bi predstavljalo nešto što je teško i može dobro da uravnoteži celinu, što je srazmerno ukupnoj težini lampe, posebno ako se radi o visokoj lampi.


Odredite željeni stil

Podne svetiljke proizvode se u mnoštvu stilova, pa čak i ako ste sve gore navedene stavke jasno utvrdili, ova i dalje može da zbuni i dovede do vrtenja u krug po radnji. 

U ovom slučaju ponovo uzmite u obzir stil uređenja doma kao celine. Jasno odredite da li želite da se lampa stopi sa trenutnim stilom ili da stoji odvojeno kao komad nameštaja koji privlači pažnju i razbija stil celine. 

Zapitajte se da li ste više za rustične elemente, keramiku ili moderne tipove od čelika i stakla. Utvrđivanje ovih karakteristika skratiće vam vreme provedeno u prodavnici i pomoći da odaberete savršenu podnu lampu za vaš stan.


#Mobiliart preporučuje


              Podna lampa Talaro Britop                   Podna lampa Clarie Brilliant