Objavljeno: 09.02.2021

U prethodnom tekstu pisali smo o tome na koji način vam noćno svetlo može najbolje poslužiti u sobi bebe. Istakli smo da je malo prigušenog svetla verovatno bolje od toga da nemate nimalo svetla jer može da pomogne bebi da se sama umiri tokom noći, a i roditelju da priđe bebi, bez toga da mora da upali jači izvor osvetljenja ili buke jer ne može da pronađe u mraku ono što mu je potrebno. Ipak, ukoliko ste još u dilemi da li noćno svetlo može da ometa bioritam kod bebe, nudimo vam još par saveta za najbolje načine da ga iskoristite, a da budete sigurni da će san i odmor vaše bebe biti potpun. 


Kamuflirajte noćno svetlo ili koristite svetlo sa dimerom

Ako ste i dalje u dilemi da li da postavite noćno svetlo u bebinu sobu, jer se brinete da će ipak razbuđivati bebu, najbolji savet je da to svetlo kamuflirate ili da se odlučite za dimabilnu varijantu koja će vam omogućiti da u potpunosti prigušite svetlo. 

Kada roditelji koriste bilo kakve lampe u dečijoj sobi, često se preporučuje da je stave iza komada nameštaja, tako da omoguće difuznije osvetljenje, za razliku od nečeg jačeg što će odvraćati pažnju bebe. Budući da im je vid u početku zamagljen, bebe, a naročito male bebe i bebe do 6 meseci često vole da se zagledaju u svaki izvor svetlosti. Primetićete da su bebe veoma zainteresovane sa razne monitore, ali ne zbog sadržaja, već zbog svetlosti koja se pojavljuje na njima. 


Držite se osnova

Kao i sva ostala oprema za bebe, noćna svetla su od svojih skromnih početaka prešla dug put razvoja. U ponudi se mogu pronaći noćna svetla koja puštaju muziku, noćna svetla koja projektuju zvezde i slični. Međutim, koliko god vam ovi mogu delovati interesantno, verovatno bi trebalo da se držite osnova kada birate noćno svetlo.

Nije dobro da koristite noćna svetla koja imaju muziku - a naročito u bebinoj sobi dok spava - jer muzika tokom spavanja može da utiče na kvalitet sna. Ukoliko ste navikli bebu da joj puštate muziku pred spavanje, onda je obavezno isključite nakon što beba zaspi. Jedini zvuci koji se preporučuju u bebinoj sobi dok spava jeste takozvana bela buka koja umiruje bebu i takođe pomaže bebi da se navikne i na zvuke iz domaćinstva. 


Statistički gledano, noćna svetla mogu da ometaju spavanje kod neke dece, ali to ne znači da će takav slučaj biti i sa vašom bebom. Ono što je generalna preporuka jeste da svoje dete gledate kao na individuu i da ispitate u kojim uslovima će ono najbolje da spava, da li u potpunom mraku ili uz malo svetla. Na kraju, niko ne može da poznaje način bebinog spavanja bolje od osobe koja ustaje sa njom svake noći.


#Mobiliart preporučuje

Noćno svetlo za decu