Objavljeno: 04.02.2019S obzirom da izgled i funkcionalnost lustera zavise ne samo od njegovog oblika i veličine, već i od njegovog mesta/pozicije u prostoriji, visine na kojoj je postavljen upoznaćemo vas sa najvažnijim elementima o kojima treba voditi računa prilikom kačenja lustera.


Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

Kupovina lustera i ostale rasvete podrazumeva neka osnovna znanja: luster ne može biti primarni izvor svetla u prostoriji, veličina prečnika lustera se izračunava u odnosu na dimenzije prostorije, opcije diminga tj.prigušivanja zavise od lustera tj. sijalica koje su u njemu, sijalice u lusterima mogu biti različitih tehnologija (obične, LED, CFL) i mogu se menjati,…


Možda će vas interesovati i tekst: 


Kako da odaberete idealan luster za vaš dom?


ili:


Lusteri kao klasičan izbor rasvete koji dominira prostorom


Kako da sami postavite luster

Ako ne želite da angažujete profesionalaca da vam okači luster možete i sami da pokušate. Pored potrebnog alata (bušilica, šrafciger, klješta, izolir traka, tiplovi, spojnica ...) potrebno vam je i osnovno električarsko znanje. Izuzetno je bitno da budete oprezni jer se radi sa strujom. Pre samog postavljanja lustera isključite osigurač i proverite da nema struje. Zatim bušilicom probušite plafon, postavite tipl u rupu i u njega postavite kuku ili zašrafite nosač lustera. Okačite luster i spojite odgovarajuće žice sa žicama koje dolaze iz plafona. Mogu biti dve ili tri žice različitih boja (faza, nula i uzemljenje). Žice iz lustera spojite sa žicom iste boje koja viri iz plafona (u spojnici je obično obeleženo gde koja žica ide). Uključite osigurač i proverite da li sijalica radi. Na kraju stavite masku lustera i pričvrstite.


Dodatni saveti

Preporuka je da se luster kači na visini od 200 cm ako je u pitanju prostorija u kojoj se pretpostavlja da će ljudi prolaziti ispod njega. U prostorijama u kojima je plafon nisko obično se savetuje postavljanje plafonjerki jer one pored toga što neće zauzeti dosta prostora (i time još više umanjiti veličinu prostorije) izbećiće se i eventualne nezgode da neko visok udari glavom u luster. Ako je u pitanju luster u trpezariji, koji se postavlja iznad stola, onda je preporučena visina od 70 do 90 cm od ravni stola do lustera (najniže tačke na njemu). U trpezariji je bitno da svetlosni izvor ne bude previsoko postavljen i da se onda ne vidi dobro ali ni prenisko i da blješti u oči. Luster naravno možete kačiti i u drugim prostorijama ne samo u trpezariji. Lusteri se često mogu naći u foajeima, kuhinjama, spavaćim sobama pa čak i u kupatilima. Naravno, izbor lustera u ostalim prostorijama takodje zavisi od veličine prostora, visine plafona, veličine samog lustera i ostalog nameštaja jer svaki element u prostoru doprinosi celini i ne može se posmatrati izdvojeno.  


Pročitaj i: Lusteri - najčešće postavljana pitanja


Kada nema razvodne kutije

Ako želite da luster okačite iznad stola u trpezariji a razvodna kutija se ne nalazi iznad stola postoje dva načina da ovaj problem rešite: jedan je da vam električar pomeri kutiju iznad stola, uz naravno malterisanje i krečenje plafona, a drugi je da se iznad stola postavi kuka ili nosač a da se kabl razvuče od kutije i preko njega da se stavi kanalica.  


Kada završite sa postavljenjem lustera i ostale rasvete čeka vas uživanje u vašem domu koji ste sredili po svom ukusu i onako kako vama odgovara.