Objavljeno: 25.03.2021

Mnogo stvari je potrebno da bi stan ili kuća postali dom, ali ništa ne može toliko da ga ulepša kao što to može adekvatno osvetljenje. Mnogima ovo izgleda poptuno sporedno, ali odabirom pravih lampi, lustera i sijalica, osvetljenje dobija glavnu ulogu. Ne samo da je potrebno i funkcionalno, dobro svetlo ulepšava prostoriju i daje joj neku posebnu notu. 

Nekoliko osnovnih saveta

Našli ste svoj stan iz snova, i sada želite da ga uredite. Postoji nekoliko jednostavnih smernica koje bi trebalo da pratite pri kupovini osvetljenja. Kao prvo, obezbedite najmanje tri izvora osvetljenja u svakoj sobi: glavno osvetljenje, koje se nalazi na plafonu, zatim usmereno osvetljenje za radne stolove i ambijentalno svetlo, koje uključuje lampe i dekorativne sveće. Ovo se može primeniti na sve prostorije u vašem domu. Ukoliko je prostorija na sunčanoj strani, sa puno prozora, potrudite se da prednost date prirodnom svetlu i da ga samo upotpunite dodatnim lampama. Takođe, nijansa sijalice može pružiti određenu amtmosferu, pa ukoliko uzmite belo svetlo, moguće je da će soba izgledate malo hladnije. Uvek birajte toplije tonove. Uklopite osvetljenje sa ogledalima u vašem domu. I na kraju, ne zaboravite, da osvetljenje igra i veliku ulogu u dekoraciji vašeg doma. Danas postoji mnogo neobičnih oblika plafonjeralustera i lampi, pa se može naći nešto za svačiji ukus.

Kako osvetliti mali stan

Kada kažemo gradovi i izdavanje stanova Beograd nudi veliki broj njih. Najviše je onih manjih stanova, starijih, koji su ujedno i najpristupačniji. Pa, iako je vaš budući dom malo ostario, sa ne baš novim nameštajem, možete mu potpuno promenti atmosferu dobrim osvetljenjem. Kao i u svakom malom prostoru, dnevno svetlo može biti ograničeno. Ako tome dodamo pogrešno osvetljenje, utisak može biti skučen i klaustrofobičan. Kako bi dobili utisak većeg prostora, savetuje se da se naspram prozora postavi ogledalo. Ovo će povećati refleksiju dnevnog svetla. Takođe, ukoliko je prostor mali, nemojte ga pretrpavati lampama, već koristite led trake. Led trake pružaju odlično osvetljenje, jednostavne su za postavljanje i jedva su primetne kad ne svetle. Ukoliko ipak imate neki prazan ćošak, zgodno je tu postaviti lampu, koja će biti neobičnog oblika i pružiti sporedno svtlo. Njihovo osvetljenje je često slabije, a glavni utisak je dizajn. Ukoliko želite više svetla, onda birajte lampe sa prozračnim abažurom kroz koje svetlost može da prođe. I još jedan trik kojim ćete vizuelno proširiti prostoriju je da usmerite osvetljenje ka nekom predmetu, kao što je slika ili neka veća figura. Na kraju, nađite odgovarajuću nijansu sijalice. Ne želite utisak bolnice, pa izbegavajte bela, neonska osvetljenja.

Dobro uklopljeno osvetljenje oplemenjuje prostor

Adekvatno uklopljeno svetlo potpuno menja ambijent i raspoloženje prostorije. Unutrašnje osvetljenje ima tu sposobnost da promeni atmosferu prostorije, da je učini toplijom, romantičnijom, ozbiljnijom. Osvetljenje igra i veliku ulogu u dizajniranju enterijera. Često se dešava da mali detalji naprave veliku promenu. Sporedna svetla mogu potpuno ukrasiti jedan stan. Kada se mnogi odluče na izdavanje stanova, Beograd je prva destinacija ponude. Stanodavci se često koriste ulepšavanjem pomoću osvetljenja kako bi naglasili određene prostorije. Posebno na fotografijama, takvi stanovi izgledaju mnogo ušuškanije i uređenije za život.

Dozvoljeno je da kombinujete razne stilove osvetljenja, razne boje i dizajn. Sve ono što prija vašem oku i što će se samo vama dopasti. Menjajte mesto sporednog svetla, koristite male lampice i sve što može učiniti vaš dom prijatnijim za boravak. U tome vam svetlo daje najviše mogućnosti, jer ima neverovatan uticaj na izgled same prostorije.