Objavljeno: 27.11.2018

Izbor rasvete i osvetljenje određene prostorije nikada nije lak posao. Posao je, naravno, još teži kada je rasveta cele kuće u pitanju. Prva stvar koju je neophodno znati jeste da za osvetljenje enterijera nema striktno podešenih pravila – postoje samo saveti i preporuke. Svako ima drugačiji ukus za tipove i izgled rasvete koju će odabrati, kao i o nivou osvetljenja koji želi da postigne. A „o ukusima se ne raspravlja“!


Obratite pažnju na veličinu prostorije

Prvi korak kada je izbor odgovarajuće rasvete za neku ili više prostorija u pitanju jeste razmotriti veličinu tih prostorija. Ova konstatacija zvuči pomalo nepotrebno, ali mnogi ljudi to ne urade. Možda zato što svi mi pamtimo vremena kada su prostorije u našim domovima imale samo jedno – centralno osvetljenje u vidu jedne sijalice ili lustera. Međutim, vremena su danas znatno drugačija kao i trendovi uređenja enterijera.

Pojedini još uvek tvrde kako je jedna sijalica sasvim dovoljna da osvetli određenu prostoriju. Da li je to stvarno tako? U današnje vreme se od osvetljenja očekuje nešto malo više. Rasveta nije tu samo da obezbedi dovoljno svetlosti, već je postala sastavni deo dekoracije enterijera.


rasveta u dnevnoj sobi


Kako je naravno primarna funkcija svih vrsta i oblika rasvete obezbeđenje dovoljne količine svetlosti, postavlja se pitanje koliko iznosi ta „dovoljna količina“, odnosno koliko svetlosti različite prostorije zahtevaju. Postoji jedna formula koja je dobra polazna tačka za pronalaženje odgovora na ovo pitanje. Ona glasi: svaki kvadratni metar neke prostorije zahteva svetlost jačine dvadeset pet vati, odnosno dvesta pedeset. To bi značilo da soba površine petnaest metara kvadratnih zahteva svetlost jačine 375 vati, odnosno 3750 lumena.


Međutim, nemojte se držati ove formule kao „pijan plota“. Prostoriji u koju dopire dosta prirodne svetlosti nije potrebno toliko veštačke. Sa druge strane, prostorije sa malo prirodne svetlosti, kao i one čiji su zidovi i/ili nameštaj u tamnijim nijansama zahtevaće mnogo više svetlosti od količine koju izračunavamo pomenutom formulom.


Gledaj funkciju - biraj rasvetu

Nije jedino veličina bitna. Pre nego odlučite kakvu ćete rasvetu postaviti u određenim prostorijama, potrebno je i dobro razmisliti o tome koja je funkcija te prostorije i kakve će se aktivnosti u njoj obavljati. Različiti tipovi rasvete biće Vam neophodni za različite funkcije. Kuhinje, kupatila i trpezarije obično zahtevaju više svetlosti od spavaćih i dnevnih soba. Prostorijama za odmor i relaksaciju kao što su spavaća i dnevna soba potreban je opušteniji ambijent koji garantuje zagušenije svetlo.


U kojim prostorijama se koji tipovi rasvete najbolje uklapaju?

Danas se na tržištu svakog trenutka nalazi plasiran veliki broj rasvetnih proizvoda različitih boja, oblika, dimenzija, dizajna... Svi oni imaju svoje prednosti i mane, kao i pozicije na kojima se bolje i slabije uklapaju.

Tako se led trake najbolje uklapaju iznad ugradnih ormara i na stepenicama kao podno osvetljenje hodnika. Zidne lampe najčešće viđamo po hodnicima, trpezarijama i dnevnim sobama. Stone lampe na noćnim stočićima u spavaćim sobama i na radnim stolovima gde god da ih imamo. Podne, visoke lampe idealne su za ćoškove u dnevnim sobama. Zahvaljujući raznovrsnosti njihovih veličina i oblika, lusteri se, bilo da je reč o visećim ili takozvanim plafonjerama, mogu uklopiti nemalo u svaku prostoriju. Direktna led rasveta najbolju primenu nalazi iznad kuhinjskih radnih površina.