Objavljeno: 26.06.2019


U prethodnom tekstu opisali smo klasične i klub podne lampe, zatim lampe sa staklenim nosačem, kao i šestostrane lampe. Ceo tekst možete pročitati ovde: 

https://www.mobiliart.rs/srpski/news/article/razlicite-vrste-podnih-lampi

Međutim, postoje i mnoge druge vrste podnih lampi koje bi trebalo da imate na umu, a koje nismo uspeli da navedemo i iz tog razloga smo rešili da ih podelimo u dva blog teksta. Evo koje su vrste u pitanju: 


Visoka toranj podna lampa (Tower Floor Lamp)

Ovakve podne lampe pružaju ambijentalno osvetljenje i imaju dodatnu prednost u vidu skulpture tokom dana.Postoji ogromna raznolikost u stilu toranjskih lampi, od azijskih fenjera do modernih, skulpturalnih formi. Može čak da služi kao centralno umetničko delo u svakoj prostoriji u kojoj se postavi. Svakako se može zaključiti da ova podna toranj  lampa  ima dvostruki benefit. Pruža blagi sjaj i akcentno osvetljenje u prostoriji. Kada se lampa ne uključi, ona liči na komadić skulpture, povećavajući lepotu mesta.

 

 

Down Bridge/Task podna lampa za usmeravanje svetla

Navedena podna lampa  ima svetlo okrenuto nadole i kao takvo je dobra lampa za čitanje ili zadatak. Odlična je za usmeravanje kompletnog svetla na vaš radni zadatak ili knjigu. Odličan je izbor za pozicioniranje pored naslona. Utičnica je usmerena pod uglom, a često ćete naći i prekidač oko navojne sijalice. Povremeno, ova podna lampa, poznata i kao task lampa se dodatno naziva i  down bridge lampa. Velika razlika između ova dva elementa je u tome što  down bridge lampa  usmerava svetlo nadole i nema podesivu svetlost.

 

Pharmacy podna lampa

Klasična podna lampa u apoteci ima veoma mali abažur i koristi se više kao funkcionalna, praktična lampa koja daje svetlost  nego što daje umetnički dojam. Međutim, to ne znači da ne možete naći veoma atraktivne lampe .


Podna lampa sa podesivim osloncem

Podna lampa sa pokretnim osloncem vam omogućava da podesite položaj lampe u skladu sa vašim trenutnim potrebama osvetljenja. Ako vam je potrebna lampa da sija na nekom području, možete samo da pomerite oslonac svetiljke da biste podesili svetlo, umesto da  pomerate celu lampu.


Stona lampa

Nemojte mešati lampu  pričvršćenu za sto sa drugom vrstom stone lampe. Ovakva vrsta podne lampe  je multi-tasker.To je podna lampa sa stolom učvršćenim za centar. Ova vrsta lampe je odlična opcija kada nemate mnogo prostora i želite sto i lampu. Možete pronaći podne stone lampe napravljene od stakla ili od drveta.

 

Kandelabra podna lampa

Podna lampa  kandelabara  višesmerna lampa, jer ima više sijalica. Ove lampe tipično izgledaju kao električne verzije tradicionalnih kandelabra. Ispod jenostavnog abažura je postavljeno više sijalica koje podsećaju na svećnjak i otuda i njen opšte poznat naziv- candelabra lamp.

 

Multifunkcionalna podna lampa

 

Višesmerna podna lampa jako podseća svojom konstrukcijom na krošnju drveta.  To je podna lampa sa više svetala na njoj. Svetla možete da postavite pod različitim uglom  na osnovu onoga što treba da osvetlite.

 

Arc podna lampa

Arc podne lampe imaju dug luk koji se pričvršćuje za bazu lampe. Dug luk omogućava da se lampa produži i preko komada nameštaja.

Ove podne lampe su obično veoma zanimljive vozuelno i idealan su način da se osvetli celi prostor za sedenje.  Takođe možete da postavite jednu ovakvu  pored trpezarijskog stola, umesto da osvetlite sto lusterom ili plafonjerom.