Objavljeno: 29.11.2018
Poznato nam je da je osvetljenje u domu u kojem živimo veoma bitno. Dobro postavljeno osvetljenje i sa ukusom izabrana rasvetna tela mogu u potpunosti da promene naš svakodnevni životni prostor i da ga učine mnogo prijatnijim i funkcionalnijim.

Određene prostorije u stanu zahtevaju posebnu vrstu rasvete u zavisnosti od načina na koji ih koristimo. Zato je u kuhinji neophodno dosta rasvetnih tela za osvetljavanje radne površine, dok u dnevnoj sobi imamo prostora za postavljanje velikog lustera, a stona lampa se najčešće bira kao dodatno osvetljenje za radne stolove, ali i radi estetike same prostorije. 

Međutim, možemo biti kreativni i dosetljivi: rasveta može imati razne primene, a ako je pametno iskoristimo i izađemo iz standardnih okvira za postavljanje rasvete, stan možemo učiniti funkcionalnijim i lepšim. Predlažemo vam par nestandardnih mesta u stanu za  postavljanje rasvete koja će prostor u kojem živite učiniti zanimljivijim,  prijatnijim, i uz to, veoma praktičnim.


Osvetljenje u garderoberima za bolje snalaženje

Koliko puta vam se desilo da ne vidite dobro sadržaj vašeg ormana i gardrobu koja vam je u tom trenutku potrebna? Ne morate više da brinete o tome, jer možete da nabavite rasvetu pravljenu za ormare i prostor za odlaganje. 

Svetleće cevi mogu da se postave u ormare, garderobere, fioke i ostale prostore gde držimo stvari. Svetleće cevi će nam pomoći da se lakše snađemo i brzo nađemo sve što nam je potrebno. Ovu vrstu rasvete je praktično staviti i unutar kuhinjskih elemenata, kao i u ormane i fioke u kupatilu.


Svetleće police za moderan izgled

Svetleće police u stanu mogu da budu jedan od originalnih načina da uredimo naš enterijer.  U pitanju su aluminijumske police sa staklom koje svetle. Možete celu vašu biblioteku da napravite od ovih polica ili da umetnete jednu do dve police u zid biblioteke koje će zasijati tokom noći. Ove police su za one koji vole moderan i futuristički izgled enterijera. Ukoliko ste za umereniju varijantu, možete da već postojeće  police osvetlite svetlećim trakama sa, na primer, donje strane,  što je takođe zanimljivo rešenje.


Budite kreativni i osvetlite krevet

Da, možete i krevet da osvetlite. Unesite promene u vašu spavaću sobu i rasvetu postavite ispod kreveta.  Za ovu vrstu rasvete se koriste svetleće trake koje se jednostavno postavljaju. 

Neke trake imaju senzore koje možete da podesite da se pale ili gase onda kad vi to želite. Ovom jednostavnom ugradnjom rasvete ispod kreveta vaša spavaća soba će dobiti nov efekat. Dobiće luksuzni sjaj i izgledaće drugačije nego kada koristite samo standardno osvetljenje.  


Osvetlite slike na zidovima

Dnevna soba daje najviše slobode kada je rasveta u pitanju. Sve slike na zidovima vaše dnevne sobe možete da osvetlite. Za ovo su potrebne zidne lampe pravljenje baš za ovu upotrebu. One se postavljaju iznad slike i bacaju svetlost na dole, na samu sliku. Ovako postavljena rasveta će uniti potpuno drugačiju atmosferu  u vašu dnevnu sobu. Slike možete osvetliti i pomoću led traka. 


Osvetlite stepenice

Rasveta stepenica predstavlja još jedan nestandardni vid osvetljenja. Predlažemo dva načina da se rasveta postavi na same stepenice: prvi je da se svetleće trake postave uz samu ivicu svakog stepenika što će poboljšati vidljivost i lakše kretanje tokom noći; druga opcija je da se osvetljenje postavi celom dužinom stepenica, sa strane, pri samom dnu zida u vidu traka ili manjih svetlećih lampi.