Objavljeno: 01.12.2019

 

U prethodnom tekstu pisali smo o osvetljenju dnevne sobe, kuhinje i kupatila, a sada želimo da se osvrnemo na dodatno i ambijentalno osvetljenje koje ima značajan uticaj na celokupnu rasvetu u jednom ambijentu.

Prostorije bez sunčeve svetlosti

Ako imate sobu okrenutu prema severu bez direktne sunčeve svetlosti, obično će trebati malo više strategije i razmišljanja. Stručni dizajneri enterijera su dali sledeći predlog. Potrebno je instalirati udubljenje na obodu dnevne sobe okrenute prema severu kako bi se upotpunio centralni deo koji horizontalno širi svetlost u prostoru. Takođe je ovde dobar dodatak podnih lampi koje su visoke i svetle „kao baklje“. Za  spavaću sobu bez sunčeve svetlosti treba koristiti sličnu strategiju, kombinujući centralni luster sa diskretnim lampama u uglovima sobe i  noćne lampice za čitanje. 

Osvetljenje čoškova

Kada imate prazan i nezgodan ugao, enterijerni trik je da se taj prostor transformiše ogromnom podnom lampom. Potražite lampu koja je komplementarna po završetku i materijalu sa okolnim prostorom. Gledajte da se stil prostorije uklapa u stil podne lampe.  Važno je pronaći sklad u tonu i teksturi kako bi se upotpunio celokupni dizajn i kako bi se pružilo dovoljno kontrasta okolnim neutralima u cilju što potpunijeg efekta u prostoriji.

 

Ne preterujete sa osvetljenjem plafona

Dizajneri eksterijera smatraju da je  jedna od najvećih grešaka napravljena sa osvetljenjem plafona. Često može biti preterano, stvarajući mrlje i neželjene senke. Saveti su da se izbegava udubljena rasveta na plafonu, odnosno plafonjere. Preporuka  je jedan veliki luster koji će pružiti ravnomerno osvetljenje. 

Igrajte se sa ambijentom

Stavite svuda u prostorijama dimer ( regulator svetla) za sva svetla. Radni sto preferira analogniji pristup koji vam omogućava da ručno podesite osvetljenje da reaguje na promene u prirodnom svetlu, godišnja doba...Najlakši način da se podesi svetlo u sobi je postavljanjem dimera na svakom uređaju, umesto zamene zidnog prekidača sa prigušivačem koji podešava sva svetla odjednom.U spavaćoj sobi savet je da se koristi noćna svetiljka sa prigušivačem. Još fleksibilnija varijanata bi bila da se postave dimeri u kombinaciji sa zaokretnim reflektorom koji omogućava da se svetlo umerava ili da se svetlo blokira. 

 

Podne lampe kao lusteri

Ovaj pasus posvećujemo i jednoj novootkrivenoj mogućnosti dekoracije enterijera koja podrazumeva kombinaciju podne lampe i lustera ali ne u klasičnom smislu. Naime, u pitanju su podne lampe koje izgledom podsećaju na lustere. Imaju stabilan podesiv stub i umesto abažura pregršt svetala i kristala koji podsećaju na raskošni luster. U pitanju je umetnički utisak, možete se opredeliti i za ovu varijantu ali vodite računa da se ovakva lampa stilski uklapa u prostoriju.


Obratite pažnju na detalje

Kad god želite da omogućite nijansiranje svetla - bilo da je na lampi ili lusteru koristite  meke bele sijalice da biste eliminisali senke i vrele tačke. Takođe je potrebno da budete sigurni  da su ove nijanse ravne. Takođe treba da obratite pažnju na abažur na lampama, odnosno obratite pažnju na  šavove i da oni budu skriveni. Pobrinite se da su nijanse lampe takve da šavovi budu manje upadljivi. Još jednom želimo da  vas posavetujemo da budete pažljivi prilikom odabira sijalica.  Birajte LED sijalice koje su dugotrajnije, kvalitetnije jer će vam se takve sijalice na duže staze najviše isplatiti.