Objavljeno: 26.11.2019


Osvetljenje, ukoliko je dobro podešeno, može podići vaše raspoloženje i učiniti vas opuštenijim i produktivnijim. Svaki iskusni dizajner će vam reći da je osvetljenje esencijalni sastojak kada ukrašavate sobu, a ne naknadna aktivnost kada se već završi sa opremanjem prostorije. Ako ste u iskušenju da potrošite više vremena na odabir nameštaja i rasporeda, zapamtite da osvetljenje može potpuno da transformiše prostor - ne samo osvetljenjem tamnih uglova, već i uticajem na vaše emocije. Svetlost je moćna stvar, pravo svetlo podiže raspoloženje, inspiriše produktivnost i motiviše nas. Kod kuće svetlost oživljava male stvari - naše jutarnje rutine, ili trenutke koje provodimo s prijateljima. Evo nekoliko smernica za stvaranje dobro osvetljenog prostora.

 

Osvetljavanje dnevne sobe

Većina dizajnera se slaže da je potrebno više od jednog izvora svetlosti u prostoriji. Razmišljajte o slojevitom osvetljenju: svaka soba treba da ima mešavinu osvetljenja, uključujući gornje plafonsko osvetljenje, naglašeno osvetljenje i osvetljenje za rad. U dnevnoj sobi, na primer, možete početi sa postavljenjem dekorativnog plafonskog lustera blizu centra sobe. Dodatno se usmeravamo prema spoljnim zidovima kojima pogoduju  lampe čija svetlost može nežno padati na zidove i zavese i samim tim proizvesti umetnost toplom, funkcionalnom svetlošću.  Ovo se može postići i osvetljenjem u vidu lustera ili čak podnim lampama čija se svetlost odbija od plafona.U zavisnosti od rasporeda prostorija akcentna svetla se mogu koristiti da se istakne umetnost, a stojeće lampe mogu biti postavljene pored mesta za sedenje da bi se dodao još jedan sloj svetlosti. I za dodatnu dobru atmosferu sveća je pun pogodak. Cilj je da se stvori kontrast između svetla u centru prostorije i po obodu, takođe i tamnijeg prostora između. Bez tamnijih i zagušenijih tonova, sve je ravno i dosadno. To je suptilna interakcija između svetla i tame koja stvara privlačnost. 


Unesite svetlost u kuhinju

Jedno mesto gde je jarko svetlo važnije od ambijenta je kuhinja. Stručnjaci savetuju da se prostor napuni postavljanjem visokih lampi ili udubljenih rozetni uz rub plafona. Ako imate kuhinjski šank, razmislite o visećim lampama iznad glave koji će osvetliti prostor bez zauzimanja prostorije koju ćete možda trebati jesti ili pripremati hranu. Takođe, moći ćete da vidite svoje goste bez potrebe da se osvrnete oko svetla koje visi. Takođe je potrebno svetlo na  dnu gornjih ormara. To je najlakši način da se napravi ravnomerno osvetljeni kontra prostor za pripremu hrane i kuvanje.


Osvetljenje kupatila

Stručnjaci smatraju da je najgora opcija praviti udubljenje iznad sudopera jer  se time bacaju senke koje nisu zahvalne. Umesto toga, stručnjaci savetuju da bi najbolje bilo opredeliti se za zidne lampe koje će biti odvojene od poda toliko da mogu da vam osvetle lice i samim tim pruže adekvatno osvetljenje. Takođe je dobra varijanta postaviti reflektore sa senzorom na pokret. Ukoliko ustanete u sred noći ovakvo osvetljenje je jako praktično. 

Nastavak očekujte u narednom blogu…