Objavljeno: 28.08.2019

Spoljnom rasvetom bi trebalo da ostvarimo prijatnu atmosferu i siguran ambijent oko naše kuće. Potrebna nam je različita vrsta rasvete u zavisnosti od toga šta želimo da osvetlimo. Prema  nameni određenog dela našeg dvorišta i okućnice zavisi koju vrstu spoljne rasvete ćemo da koristimo.  Pored različitih stilova i tipova rasvete pitamo se  kako izabrati onu koja odgovara našoj kući. Da bi smo postigli prijatan ambijent i funkcionalnost u našem dvorištu tokom noćnih sati  neophodno  je da  planiramo instaliranje spoljne rasvete bez obzira na veličinu prostora koji želiimo da osvetlimo.


Osvetljenje ulaznih varata 

Osvetljenje ulaznih vrata je dekorativno i praktično. Ono pomaže da se noću definiše izgled kuće i istovremeno predstavlja svetlo dobrodošlice.

Kada osvetljavamo prag i ulazna vrata svetlo služi kako bi se jasno video posetilac koji dolazi u naš dom.  Najčešće se na ovom mestu postavlja zidna spoljna rasveta, ili kao jedno svetlo iznad vrata ili dve svetiljke sa obe strane ulaznih vrata. Ako je u pitanju ulazni trem dobro pristaje plafonjera ili luster. 

Spoljna rasveta kod ulaznih vrata bi trebalo da proizvodi dovoljno svetla, ali da ne bude prejaka i zaslepljujuća i time neprijatna za one koji ulaze u kuću.

Rasveta stepenica i staza

Stepenice, prolazi i sve promene nivoa u prostoru je potrebno osvetleti zbog sigurnosti. Kod stepenica se ne preteruje sa postavkom rasvete. Ovde vlada pravilo da je manje više. Osnovna svrha kod osvetljenja stepenica je da se omogući dovoljno svetla da se vidi dubina stepenica i njihova ivica i olakša hodanje po njima. Osvetljenje na stepenicama bi trebalo daje mekano svetlo. To mogu biti trake koje se postavljaju u dno stepenika, lampe koje se ugrađuju u sam stepenik na vertikalnoj ravni ili u samom uglu stepenica. 

Kod osvetljavanja staza koriste se osvetljenje koje nije isuviše jako. To je zato što previše jako svetlo otežva oku da vidi podlogu tokom noći. Za staze su adekvatne lampe na stubove koje idu u nizu i kod kojih je svetlo upereno na dole.  Isto tako su praktične i estetski odgovarajuće svetiljke koje se ugrađuju u zemlju.

Osvetljenje mesta gde boravimo i obavljamo aktivnosti

U dvorištu imamo neki deo prostora na kojem noću provodimo vreme, sedimo, uživamo u toplim večerima ili obavljamo neke aktivnosti kao što je priprema hrane i roštilja. Na takvim mestima nam je potrebno funkcionalno svetlo. Osvetljenje ne bi trebalo da smeta očima kada osobe sede za baštenskim stolom zato je potrebno proveriti visinu na koju će da se instaliraju svetiljke. Tamo gde se odvaja neka aktivnost koristi se rasveta koja  fokusira snop svetlosti na određeno mesto. 

Postavka spoljne rasvete kod garaže 

Na garažama rasveta može da emituje jače svetlo i da služi kao sigurnosna rasveta.  U tu svrhu se postavljaju reflektori. Možemo da izaberemo reflektor sa senzorima na poktret ili sa senzorima na dan i noć i da se automatski pali kada počne da pada noć. Reflektor se postavlja na zid garaže tako da baca svetlost odozgo na dole. Snop svetlosti koje reflektori usmeravaju je širok i zato su oni praktični i služe kao spoljna rasveta za bezbednost.  Reflektori se dodatno postavljaju i na druge delove kuće, kod mesta koja su zavučena i mračna.