Objavljeno: 08.04.2019


Pametan telefon, pametan televizor, pametna kuća,…

Čini se da se danas do pametne kuće za početak može doću u samo nekoliko promena. Naime, ako kupite smart tv i odlučite da promenite rasvetu u domu, već ste na pravom putu. Pametna rasveta danas je sve popularnija na tržištu, a nekoliko je osnovnih prednosti ovakvog osvetljenja u domu.

Najjednostavnije objašnjeno pametna rasveta predstavlja jedan umrežen sistem u domu koji može da se efikasno kontroliše i zahvaljujući kojem se stvara prijatan i ugodan ambijent u domu. Kada se u vašem životnom kutku nađe nekoliko pametnih uređaja, sigurni smo da će vaše svakodnevne aktivnosti biti olakšane, a potrošnja električne energije biće manja.

Prednosti pametne rasvete

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je pametna rasveta sve traženija na tržištu. Glavna prednost ovog svetlosnog sistema je u tome što možete indirektno da ga kontrolišete. To znači da vi ne morate da podešavate i isključijete svetlo, već postoje opcije pomoću kojih možete da odredite kada želite da se svetlo uključi i isključi.

Možete podesiti tačno određeni scenario prema kojem će pametni uređaji funkcionisati. Naime, ako se odlučite da podesite sve uređaje koje upotrebljavate prilikom buđenja, onda će roletne krenuti same da se podižu, svetlost će se postepeno pojačavati i sl. Isto će se desiti i sa uređajima i svetlima kada odete od kuće, ugasiće se nepotrebni aparati i mirno ćete moći da uživate u večeri sa prijateljima ne razmišljajući da li ste ostavili uključeno svetlo.

Ipak, moguće je svetlosni sistem podesiti i u slučaju najgoreg mogućeg scenarija, recimo prilikom provale možete namestiti da sva svetla počnu da trepere kako bi se signaliziralo komšijama da nešto nije u rade.

Aktiviranje bilo kog scenarija je brzo i lako, jer je moguće sve to učiniti pomoću mobilnog telefona. Zato ne čudi zašto sve značajniju ulogu ima pametna rasveta u domovima.

Da li znate šta je Li-Fi?

Ne, nije slovna greška u pitanju, ne mislimo na Wi-Fi. Najnovija tehnologija prenošenja podataka bežičnim putem pomoću svetlosnih uređaja predstavlja jednu od varijacija na dobro poznatu Wi-Fi tehnologiju. Svetski stučnjaci kažu da je nova Li-Fi tehnologija znatno brža od stare dobre Wi-Fi tehnologije. U svetu nije nimalo čudno to što će se gigabajti podataka prenositi samo pomoću sijalice u svakom trenutku, a za nas je to sada već pomalo neverovano, zar ne?

No, ni nas nova tehnologija neće zaobići, tako da ćemo uskoro videti o  čemu se sve tu radi.

Energetska efikasnost na prvom mestu!

Pametna tehnologija višestruko štedi električnu energiju. Takav je slučaj i sa pametnom rasvetom. Naime, pametna rasveta zahvaljujući svojim karakteristikama kontroliše količinu energije koju troši i odlična je za sve one koji zaboravljaju da isključe svetlo u stanu.

Takođe, za sve one spavalice pametna rasveta je odlično rešenje. Treperenje svetla podsetiće vas da je vreme za ustajanje zato ne brinite, ako niste čuli alarm, tu je pametna rasveta da vas podseti da je vreme za ustajanje. Mogućnosti su brojne, a ušteda ogromna, zato ne čekajte da vam komšija kaže kako je oduševljen novim osvetljenjem u domu, već se uverite i sami. 


Pametna rasveta, uskoro i u našem asortimanu!