Objavljeno: 09.01.2020


Kada ste bili dete verovatno se često dešavalo da zaspete pod svetlošću lampe, sa omiljenom knjigom na grudima.  Sigurno ste i jednako često, posebno od starijih, slušali priče o tome da čitanje uz lampu škodi vašim očima. Iako to možda nije istina, loše osvetljenje može dovesti do toga da se vaše oči zamore i opterete. Da biste to izbegli, treba vam pravo, odgovarajuće svetlo.


Radne, stone i podne lampe

Bez obzira na to da li koristite podnu lampu pored omiljene fotelje ili lampu sa zglobnim vratom držite na vašem radnom stolu ili komodi, temperatura boja igra važan faktor prilikom odabira prave LED sijalice. Izmerena u stepenima Kelvina, temperatura boja opisuje boju svetlosti koju proizvodi izvor svetla. Sijalice sa više Kelvina će imati hladnije svetlo dok će one sa manje davati topliju svetlost. Temperatura boje će na kraju zavisiti od vaših ličnih sklonosti, mada ne preporučujemo da prelazite 4000 Kelvina prilikom osvetljenja ličnog životnog prostora poput spavaćih i radnih soba. Sijalice jačine 4000 Kelvina proizvode hladnu belu svetlost neutralne boje i preferiraju je oni kojima je zaista potrebno jako osvetljenje. Ovo svetlo je takođe pogodno za aktivnosti u kojima se zahteva poklanjanje pažnje detaljima, kao što je, na primer, izrada nakita. Ukoliko vam je to previše svetlo, preporučujemo da izaberete sijalicu u  rasponu od oko 3000 Kelvina. Sijalica sa ovom temperaturom boje proizvodi malo topliju svetlost, sa smanjenim odsjajem. Ovo je posebno korisno ako vam se stranice presijavaju.


Lampe za višenamenska područja 

Ukoliko svoj omiljeni kutak ne koristite isključivo za čitanje, veoma je praktično da imate mogućnost promene temperatre boje u zavisnosti od potrebe. Pametne sijalice sa podesivom bojom svetlosti se povezuju na vaš W-Fi i kontrolišu uz pomoć pametnog telefona ili tableta preko odgovarajuće android aplikacije. Kada se uređaji sinhronizuju moguće je podesiti temperaturu boje u rasponu od 2000 do 5000 Kelvina samo prelaskom prsta reko displeja ili čak i glasovnom komandom. Tehnološki manje napredna opcija je upotreba toplih  LED sijalica sa dimerima. Ove sijalice menjaju temperaturu boje tako što se zatamnjuju korišćenjem kompatibilnih dimmera i dostupne su u različitim rasponima, od 3200 do 1800 Kelvina.


Lampe za stolove sa policama i ormarićima

Ukoliko imate sto sa policama ili ormarićima koji se nalaze iznad vaše  glave,  montiranje LED svetiljki ispod nosača može biti praktičnije od upotrebe  lampe. Ova svetla moguće je samo nakačiti a postoji i opcija sa ugradnjom kućišta. Dve osnovne vrste su spot ili pojedinačna svetla i linearna svetla, kao što su trake, šipke ili creva. Mnoge LED svetiljke montirane ispod visećih elemenata moguće  je  međusobno povezati, što vam omogućava stvaranje i kontrolu niza  svetiljki  bez potrebe da svaku  napajate i podešavate pojedinačno.


Čitanje u krevetu

Zavaljivanje u krevet uz dobru knjigu je svakako pravi način za opuštanje na kraju dana. Dešava se, ipak, da posle toga imate poteškoća da zaspite, što može biti posledica frekvencije plave svetlosti. Tu svetlost  proizvode elektronski uređaji poput mobinih telefona, tableta i e-ridera i mogu uticati na vaš organizam i prirodni ritam spavanja. Smanjite izlaganje plavoj svetlosti korišćenjem ’’zdravih’’ LED sijalica u svojim noćnim lampama. Koristeći patentiranu tehnologiju, ove sijalice proizvode toplu svetlost od 2700 Kelvina sličnu običnim sijalicama i bez  plave svetlosti.