Objavljeno: 29.11.2018


Ova vrsta rasvete naišla je na veliku primenu u domaćinstvima, kao i u poslovnim prostorima. Šinsku rasvetu odlikuje savremen dizajn i elegantan stil, kao i raznovrsnost primene. 

Primenljiva je u različitim prostorijama u domovima, kao što su kuhinje, dnevne sobe, kupatila, kao i na javnim mestima, kao što su trgovinski objekti, restorani, izložbeni prostori, itd.

Šinska rasveta daje mogućnost da se pomoću  njenog osvetljenja kreira određena atmosfera u enterijeru. Uz ovu rasvetu moguće je kreirati ambijentalnu atmosferu, stvoriti radnu atmosferu ili da se njome istakne neki posebni deo prostora.


Šinska rasveta je ekonomična i lako se montira

Poznato nam je da se danas sve više koristi LED rasveta zbog svoje postojanosti i štednje električne energije, što je i slučaj kod ugrađenih LED lampi  u šinskoj rasveti. LED lampe se prilikom korišćenja slabo zagrevaju i mogu se dotaći golom rukom dok su upaljene. Važno je istaći da se šinska rasveta montira jednostavno i lako. 


Podešavanje prema vašim potrebama

Veoma praktična stvar kod ove rasveta je ta da se šine mogu podešavati kako prema dužini, tako i prema uglu prostorije. Dakle, ukoliko smatrate da je šina kratka i da vam je potrebna duža kako biste osvetleli veći prostor koristićete adapter. On se nalazi ugrađen na samu šinu i pomoću njega se instalira dodatna šina.  

Za prostorije koje su u obliku slova T ili L, koristićete nastavke kojima će se postaviti šinska rasveta pod određenim uglom.


Idealna za radne sobe, kuhinje i kupatila

Funkcionalnost šinske rasvete se ogleda u tome što ona ima primenu u prostorijama gde se radi, bilo da su to radne sobe ili kuhinje i kupatila. Služi kao osnovna svetlost čiji se reflektori usmeravaju tačno na radne površine. Smatra se da je rasveta sa jednim reflektorom takođe šinska, kao i ona koja na jednoj šini ima postavljeno više reflektora.

Kada je koristimo u dekorativne svrhe, reflektore usmeravamo na posebne elemente u prostoru koje akcentujemo. Ovim se stvara efekat svetlo-tamno što daje posebnu atmosferu u enterijeru. Ovaj efekat je najlakše postići šinskom rasvetom u odnosu na neki drugi tip rasvete.   


Selektivno paljenje reflektora uz trofaznu rasvetu

Ono što utiče dekorativne karakteristike šinske rasvete je to da ona može biti monofazna ili trofazna. To znači da se kod monofazne u isto vreme pale i gase svi reflektori istovremeno, dok to nije slučaj kod trofazne. Ako želimo da imamo mogućnost da selektivno palimo i gasimo reflektore, i time kontrolišemo koji deo deo prostora ćemo osvetleti, a koji ne, koristićemo trofaznu rasvetu.


Ostale karakteristike šinske rasvete

Šinska rasveta uvek može da se koristi kao osnovni tip rasvete, a da se u prostoru dodaju druga rasvetna tela kao dopuna osnovnom osvetljenju. Pošto šine mogu da se nastavljaju i dostignu veliku dužinu, ova vrsta rasvete je pogodna za veće prostore jer tada osvetljava sve delove prostora.  

Reflektori kod šinske rasvete mogu da se rotiraju i da se na taj način se usmerava svetlost ka različitim pravcima. Boja svetlosti se može birati na skali od toplo bele, preko neutralno bele, do hladno bele.  Biraju se i boje šina, kao i boje reflektora, sve prema ukusu i u zavisnosti od boja u enterijeru.