Objavljeno: 09.09.2021

Uređenje enterijera, posebno kada su domovi u pitanju, jedan je od jako lepih, kreativnih, ali i teških poslova. Potrebno je razmišljati o najrazličitijim detaljima, sklapati slike i sličice u glavi, kako bi se došlo do rešenja koje oduševljava one koji će se u tom domu nastaniti. Jedan od ozbiljnih zahteva u uređenju jeste i raspored osvetljenja, biranje osvetljenja, te lustera koji će krasiti prostorije. Njihova uloga je višestruka, dekorativna, da osvetli dovoljno svaki deo kuće ili stana, ali i da stvori idealno okruženje za prijatan boravak u njemu.

Najteži zadatak, bar se tako čini, jeste odabrati odgovarajuće osvetljenje i odgovarajuće lustere za trpezariju i kuhinju, jer, jedan pored druge, ili obe u sklopu jednog prostora, zahtevaju dve vrste osvetljenja. Ali, trendovi su postali takvi da su pronašli neka jako odgovarajuća i veoma dobra rešenja.


Lusteri za kuhinje

Kuhinje zahtevaju ozbiljnu osvetljenost, jer rad sa hranom zahteva da sve uvek bude čisto i da se sve dobro vidi. Jedan od načina da se tako nešto postigne jeste ubacivanje kuhinjskog nameštaja koji je od materijala koji reflektuju svetlost, pa je dalje šalju kroz prostoriju, čime se daje veća vidljivost. Kuhinje zahtevaju belo, hladno osvetljenje, pa su često u tu svrhu najbolje plafonjere sa led svetlima, ali se svakako mogu koristiti i lusteri koji posebno dobro izgledaju u kuhinjama sa ostrvima postavljeni iznad njih.

Kuhinjski lusteri su uglavnom takvi da je svetlost usmerena ka radnim površinama, sa barijerama koje sprečavaju da se svetlost raspline po plafonu i ćoškovima prostorije. Njihov dizajn je krajnje jednostavan, bez preterano dekorativnih elemenata, uz jednostavne i ravne linije, koje najčešće idu u sklopu sa ručkama na kuhinjskim elemtnima i samim stilom u kojem je kuhinja opremljena. Biranje šarenih lustera, lustera sa žutim i prigušenim svetlima, daleko su od modernog i potrebnog za kuhinje. 

Uz sve ovo dobro je ubaciti i dodatne izvore osvetljenja, poput led traka koje se mogu postaviti svuda, te kao dodatno osvetljenje, ali i kao dodatna dekoracija.


Lusteri za trpezariju

Za razliku od kuhinje, trpezarija i trpezarijski sto zahtevaju manju osvetljenost i više intime. Ovo je mesto koje okuplja porodicu, prijatelje, drage ljude, pa zbog toga je potrebno da uvek bude prijatne atmosfere, bez ikakvih napetosti. Trend kada su lusteri za trpezariju u pitanju ide baš u tom smeru, preporučuje već duži niz godina svetlo žute boje, prigušeno, i tako da je skoncentrisano na sam sto, tj. trpezu. Ovo je trend koji vlada već godinama i skoro da se ne menja, jedino šta se u okviru njega menja jeste izgled lustera.

Trpezarijski lusteri su najbolji kada imaju opciju spuštanja i podizanja, tako da mogu da se spuste iznad stola, čime se osvetli sam sto, ali se ostatak prostorije nađe u prigušenom svetlu, što daje više lepote i opuštenosti enterijeru. Osim toga, ne mora se iznad stola naći jedan luster, već luster napravljen od više lustera koji vise iznad stola, a posebno su popularni oni industrijskog stila, poput grede koja visi, a sa nje se spuštaju sijalice na različitim visinama. Tamnije boje u sklopu sa ravnim linijama i nekim prirodnim materijalima nešto su što je sve traženije, a ujedno najlepše za ovu prostoriju.


#Mobiliart preporučuje

U ponudi na našem sajtu, kao i u našim prodajnim salonima možete pronaći veliki izbor lustera i visilica za kuhinju i trpezariju. Svi lusteri i visilice sa našeg sajta dolaze od renomiranih brendova čiji kvalitet je neupitan. Kompletnu ponudu možete videti na našem sajtu na ovom linku - https://www.mobiliart.rs/srpski/proizvodi/lusteri-visilice-12

Sigurni smo da ćete da uspete da pronađete modele koji odgovaraju vašem ličnom ukusu i da ćete biti zadovoljni njihovim kvalitetom bez obzira na brend za koji se odlučite.