Objavljeno: 28.01.2019


Ovaj blog posvećujemo pitanjima koje nam kupci najčešće postavljaju prilikom kupovine lustera. Evo koja su to pitanja:

Da li će odabrani luster dovoljno osvetljavati celu sobu? Kako da znam koliko svetla treba da pruža luster?

Luster spada u dekorativne elemente koji upotpunjuju stil i oplemenjuju ambijent. Luster ne može da bude primarni izvor svetla u sobi ili nekoj prostoriji. Ljudi obično greše postavljanjem jedino lustera u centar prostorije sa očekivanjem da će luster pružiti dovoljno potrebnog svetla. Lusteri su najbolji dodatni izvor svetla. Najbolje je osvetljenje postaviti u više svetlosnih nivoa i pravaca i onda je luster “pun pogodak”. Na primer luster u kombinaciji sa svetlom u spuštenom plafonu, spot lampama, stonim i zidnim lampama je odličan način da se naglasi prostor, istaknu zidovi, slike, biljke, radni stolovi, stočići ili ormarići. 

Koje su prednosti LED lustera?

Svakog dana je sve veća ponuda modernih, lepo dizajniranih lustera sa LED tehnologijom. LED tehnologija je toliko uznapredovala da je često nemoguće naći razliku izmedju LED lustera i tradicionalnih svetiljki. Neki dizajneri rasvete čak preferiraju da rade sa LED tehnologijom jer pruža zaista jedinstvene i fantastične mogućnosti. LED diode su toliko male da dizajneri ne moraju da razmišljaju i smišljaju kako da ih sakriju. Zahvaljujući LED svetiljkama oni mogu da eksperimentišu sa formom, funkcijama i materijalima. 

Pored prednosti koja omogućava veću fleksibilnost prilikom dizajniranja rasvete, prednost LED rasvete je što je efikasnija i pouzdanija i što se na taj način značajno štedi energija, a samim tim i troškovi. LED sijalice se pet puta manje zagrevaju od halogenih a štede 1/5 energije. Takodje, LED sijalice nadmašuju druge svetlosne izvore jer bi trebalo da traju 50 000 sati tj. da traju 25 godina ako se koriste 5 i po sati dnevno. 

Da li LED lusterima može da se doda opcija prigušivanja - diminga kojom se može napraviti romatična atmosfera?

Mnogi LED lusteri imaju potpunu mogućnosti diminga ako se koristi odgovarajući niskovoltažni dimer, ali nemaju svi LED lusteri mogućnost diminga i o tome treba voditi računa prilikom kupovine. Pri kupovini je potrebno proveriti tehničke specifikacije lustera i u skladu sa preporukom proizvodjača odabrati dimer koji je najpogodniji za taj konkretni luster. Nisu svi dimeri kompatabilni sa svim lusterima i to treba imati na umu kada se kupuje rasveta.  

Da li je moguće već postojeći luster nadograditi u LED ili CFL (kompaktne fluroscente sijalice) bez menjanja lustera?

Veoma često je moguće postojeći luster nadograditi u LED ili CFL. Medjutim, ne mogu baš svi lusteri da se unaprede u LED ili CFL. Postoje mnogobrojne LED i CFL sijalice različite veličine i oblika koje vam omogućavaju da ih postavite u različite lustere, lampe i svetiljke. Medjutim, ako je vaš luster već sa dimerom, onda treba biti obazriv. Naime, verovatno ćete morati da kupite i nov dimer da bi on mogao da funkcioniše sa novopostavljenim LED ili CFL sijalicama. Dimer je uredjaj koji je vezan za sijalice, a ne za sam luster. On omogućava da pojačate i smanjite količinu svetla u samoj sijalici i zato je važno da on bude kompatabilan sa vrstom sijalica. Prilikom zamene stardardnih sijalica na lusteru u LED ili CFL obratite pažnju i na vizuelni izgled lustera - moguće je da vaš luster, ako ima izložene sijalice, izgubi na lepoti jer mu se menja dizajn. 


Ukoliko želite da saznate više informacija i saveta u vezi lustera, preporučujemo da pročitate sledeće tekstove: 


Saveti za kačenje lustera

Kako da odaberete idealan luster za vaš dom