Prekidac

Lusteri kao klasičan izbor rasvete koji dominira prostorom

22. 11. 2018

 

Lusteri dominiraju u svakom prostoru gde su postavljeni. Oni su klasičan izbor, bezvremeni su,  i deo su trajnog stila koji opstaje bez obzira na stalne promene trendova.


 


Klasični lusteri su zakačeni za plafon i imaju puno svetiljki koje su raspoređene po više nivoa. Vise sa plafona uz pomoć metalne šipke, lanca ili kabla.

Mnogobrojne lampe na lusteru stvaraju ambijentalno osvetljenje u prostoru bacajući svetlost na gore. Lusteri mogu imati dve svetiljke ili nekoliko stotina svetiljki. Oni daju atmosferu dramatičnosti i glamura.

 

Gde je mesto lusteru?

Pošto su dosta veliki, sjajni i glomazni lusteri se često postavljaju u prostorije koje su prostrane, i gde je veliki promet, kao i na mestima gde je potrebno ostaviti utisak.

Lusteri sa nekoliko stotina svetiljki su savršeni za otvorene prostore, velike ulaze, foajee i ogromne dnevne boravke. 

 

Lusteri srednje veličine dobro pristaju u dnevnim sobama i trpezarijama. Mali lusteri mogu da se postave na neko neobično mesto u stanu kao što je walk-in orman. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podela lustera na tipove

Lusteri se dele prema broju sijalica koje se nalaze na njima. Ta brojka određuje namenu i stil lustera. Oni sa stotiname sijalica su dekorativni i koriste se na javnim mestima kao što su opere ili hoteli.


Lusteri sa prigušivačem svetla

Ovi lusteri imaju difuzere koji su napravljeni od stakla ili neke posebne tkanine. Difuzer se nalazi na svakoj svetiljki na lusteru tako da se svetlost reflektuje na dole. U pitanju su jednostavni lusteri koji se koriste u domovima.


Lusteri sa više nivoa

Kod ovih lustera su svetiljke poređane u redovima, a radovi su postavljeni po nivoima. Zanimljivo je da lusteri sa nivoima mogu da budu napravljeni u različitim stilovima. Mogu biti dizajnirani u klasičnom stilu , kao i na moderan način.


Kandelabri su najklasičniji tip lustera

Lusteri kandelabri su dugo u upotrebi i prepoznatljivi su po svom izgledu. Imaju duge i uzane stabiljke na koje se postavljaju sijalice, koje su u obliku sveća, što im daje klasičan izgled. Sijalice koje se tu postavljaju imaju oblik plamena.


Moderni lusteri sa kristalima

Prva asocijacija koju imamo na luster je upravo kristalni luster. Ovaj tip lustera je definitivno najglamurozniji i najdominatniji u odnosu na ostale tipove lustera. Na njemu kristali dodadno reflektuju svetlost, moderna varijanta ovih lustera je svedenija, u kombinaciji sa metalima. 

Pored kristala na ovim lusterima stoje i perle, a nekada i školjke. Ovako nakićen luster daje osećaj prenaglašenosti i hirovitosti. Važno je znati da kad imamo kristalni luster u kući, da je potrebno prati kristal na svakih šest do devet meseci, kako bi se održavao njihov sjaj.


Lusteri sa pokretljivim sijalicama

Ovo je veoma praktičan tip lustera. Kod njega se sijalice pokreću u dva pravca. Ako se pomere na gore, dobiće se ambijentalno osvetljenje, a ako se sijalice pomere na dole, svetlo će biti fokusirano i pogodno za radnu atmosferu.


Mali lusteri se sve više koriste

Ovo su mini lusteri koji su sve više u upotrebi. Funkcionalni su, a opet daju i neki glamurozan dekor enterijeru. Mogu se koristiti u spavaćim sobama, kupatilima ili neobičnim mestima u domu.

 

POVEZANI ČLANCI