Objavljeno: 21.09.2020

Način da dekorišete, osvežite, ali i učinite vaš dom ili kancelariju funkcionalnijim, moguće je uz moderne led trake. Ne samo što su jednostavne za postavljanje, već su i neverovatno fleksibilne u pogledu stavljanja na različita, gotovo i nezamisliva mesta u bilo kojoj prostoriji. Svaki enterijer blista uz led trake. 

Osvetljenje je sjajan način da se unese nova svežina u prostoriju – dnevnu ili spavaću sobu, kuhinju, kancelariju, hodnik i slično. Led trake se kupuju prema potrebnoj dužini i bojama, obično namotane u krug. 


Vrste led traka za enterijer

Iako su led trake danas dostupne i u eksterijeru – najčešće dvorištu, stepenicama i drugim mestima, savremeno uređenje enterijera bez njih gotovo je nezamislivo. Postoji mnogo različitih vrsta, kako bi ponuda bila idealno prilagođena svakoj prostoriji i mestu postavljanja. Postoje vrste koje se razlikuju prema dimenzijama – dužini, širini i debljini led trake, u zavisnosti gde se stavljaju. Tako, nije isto staviti led traku uz gips i zid, ili ispod šanka. Zatim se razlikuju prema svetlosti – dostupnim led bojama, jačini svetlosti i podešavanju. Mogu imati pokretanje uz daljinski upravljač ili prekidač, ali prva varijanta je zantno traženija i jednostavnija. Neke od njih imaju mogućnost promene boja, treptanja i nepravilnog kretanja nijansi. Sve zavisi od toga šta vam je potrebno i cena se određuje prema metru, u zavisnosti od drugih karakteristika. 


Led trake se u enterijeru postavljaju gotovo svuda

Iako deluje nemoguće, to je tačno – led trake možete staviti gde god da poželite u prostoriji. Nekada su bile deo zidova i gips ploča, što je odličan vizuelni efekat, posebno kod spuštenih plafona. A danas se stavljaju i na mnoga druga mesta. Tako, vidimo led trake ispod šankova obloženih kamenom, ivericom ili tapetama. Vrlo su prisutne i u kuhinjama – njenim elementima za dodatno osvetljenje kada se otvore vratanca, ili ispod do pločica. Takođe, u trendu je stavljanje led traka na komade nameštaja – zastakljene i otvorene police, garniture, ormare, predsoblja i mnogo toga drugog. Osvežavaju prostor i daju nameštaju dodatnu praktičnost i estetsku notu modernog stila. Neizostavne su i na ogledalima, kao i u kupatilu – obično kao deo kupatilskog nameštaja, a neke su deo modernih hidromasažnih tuš kabina i džakuzija. Ne možemo a da ne pomenemo da su led trake deo i unutrašnjeg stepeništa, bilo da su u pitanju stepenice obložene drvetom, keramikom ili čak i ukrašene prirodnim kamenom. U kombinaciji sa drvenim stepenicama i aluminijumskim, PVC ili gvozdenim gelenderom led trake su pun pogodak i izgledaju svetski. 


Stavljanje led trake u enterijer

Led trake se biraju zbog funkcionalnosti, fleksibilnosti i jednostavnog postavljanja. U zavisnosti od mesta i predmeta na koji se stavljaju, biće vam potrebno od jednog do svega deset minuta, verovali ili ne. Led trake se odmotavaju i postavljaju lepljenjem za podlogu – stepenice, šank, donji spoljašnji deo kuhinjskih ili kupatilskih elemenata, okvir ogledala i unutrašnjost polica. Pre samog stavljanja bitno je dobro proceniti da li će podloga „prihvatiti“ led traku i da slučajno ne bude izgledala esteski loše. Sve drugo, deo je posla od nekoliko minuta. Pravilno stavljanje zahteva strpljenje i usporeno svlačenje trake sa dela kojim je zalepljena. Uz daljinsko pokretanje jednostavno se „isprobavaju“ funkcije led rasvete i uklapanje u prostor. 

Led trake stvaraju odlične ambijentalne utiske gde god da se postave. I ne da predstavljaju isključivo način dekorisanja prostorije, već su ujedno i značajan izvor svetlosti, pa vam nekada neće biti potrebno dodatno osvetljenje prostora. Uvek su u trendu, korisne su i dostupne za pokretanje svake nove ideje postavljanjem gde god da zamislite.