Objavljeno: 03.06.2019

Upotreba LED traka je sve veća u savremenom dizajniranju osvetljenja. Koriste ih arhitekte i dizajneri, primenjuju se u industrijskim objektima, komercijalnim projektima, kao i u domaćinstvima. 

Imaju sve veću primenu zbog svojih karakteristika kao što su: efikasnost i ušteda električne energije, dostupne su u različitim bojama i sa različitim intenzitetom osvetljenja, a i lako se instaliraju.  

Samolepljive, savitljive i mogu se rezati

LED trake poseduju samolepljivu pozadinu što im dozvoljava da budu zalepljene na bilo koju površinu. 

Kako je traka dizajnirana da bude fleksibilna to omogućava njeno postavljanje u bilo kom položaju, što znači da se može zalepiti na neku površinu i pod određenim uglom. Može se postaviti i pod uglom od 90 stepeni, a da to ne remeti njen rad. Ova osobina LED trake, da može da bude savitljiva, daje mnoge opcije prilikom planiranja osvetljenja i mogućnost za nešto kreativnija rešenja prilikom postavljanja rasvete. 

Još jedna bitna karakteristika LED traka je da se mogu rezati. Dovoljan je jedan par makaza da bi se traka isekla na željenu dužinu, a na traci je obeleženo mesto gde bi trebalo da se seče.

Šta je potrebno znati pri kupovini LED traka?

Razlog zbog kojeg se koriste LED trake je ušteda u električnoj energiji. Vati su jedinica mere koja  nam govori koliko električne energije se koristi prilikom korišćenja rasvete.  Prilikom kupovine LED traka potrebno je obratiti pažnju koliko vati je označeno na pakovanju. Ako na traci piše 24W, to znači da se na svaki metar trake troši ova količina energije i da cela traka koristi znatno više energije. LED traka koja koristi 24 volta neće raditi sa napajačem od 12 volti zato je potrebno naći odgovarajući napajač.

CRI indeks  govori o tome kako boje izgledaju u poređenju sa bojama pod prirodnom svetlošću. Ovaj indeks se meri od 0 do 100. Ako je CRI indeks kod LED trake veći od 80, boje će izgledati prirodnije. U trgovinama, filmskoj industriji i za komercijalne svrhe koristi se indeks preko 90.

Oprema za instaliranje LED traka

Proces instaliranja LED traka je prilično lak i ne traje dugo. Osnovna oprema koja je ovde potrebna pored LED trake je napajanje. Opciono ,od opreme mogu da se koriste još i konektori koji  služe da se spoji više traka.  Dimeri i kontrolori dodatno služe za regulisanje inteziteta osvetljenosti i promenu boja. 

Kako se LED traka postavlja? 

Prvo je potrebno izmeriti dužinu mesta na koje želimo da postavimo traku. Trake se prodaju u kolutovima od po nekoliko metara i lako ju je iseći na onu dužinu koja nam je potrebna. Na isečenu traku se postavlja napajanje koje se priključuje u struju. Na kraju trake se nalaze bakarna polja na koja se stavljaju konektori za struju. 

Traku, zatim, lepimo na određenu površinu, a možemo da koristimo i aluminijumske profile. U ove profile se upakuje traka kada ne želimo da koristimo sirovu traku, već da dobijemo difuzno svetlo.