Objavljeno: 09.01.2020


Osvetljenje stepeništa se često zanemaruje prilikom dizajniranja enterijera. Iako imate adekvatno osvetljenje u hodniku i posvetili ste pažnju detaljima na odmorištu, propuštate mnogo mogućnosti za ulepšavanje i povezivanje prostora ako se ne fokusirate i na samo stepenište. Osvetljenje stepeništa mora biti, pre  svega, funkcionalno ali ako se vodi računa i o estetici, može postati i jedan od centralnih detalja vašeg doma.

Uzmite u obzir veličinu i oblik svog stepeništa i pažljivo razmotrite sve opcije koje su vam na raspolaganju kako biste postigli najbolji efekat prilikom osvetljavanja ovog prostora. 


Osvetljenje gazišta

U ovom slučaju ćemo posebno osvetliti svako pojedinačno gazište. Osvetljenje za stepenice može biti bilo integrisano sa samim stepeništem ili se naknadno montirati kao niz LED traka koje nude širok spektar mogućnosti prilagođavanja, kako intenziteta svetlosti, tako i boje.

U slučaju da odlučite da ugradite sistem osvetljenja koji će biti integrisan sa stepeništem, možete dobiti veoma elegantan efekat instaliranjem malog LED reflektora na svako gazište. Ova vrsta osvetljenja je posebno pogodna za spiralne stepenice složenih geometrijskih oblika.


Osvetljenje rukohvata

Ovaj opcija ima dve različite funkcije, osvetljenje stepeništa i isticanje rukohvata duž stepenica, što predstavlja važan doprinos vašoj sigurnosti tokom kretanja noću. Najbolja vrsta sistema za osvetljenje rukohvata stepenica je LED traka, bilo da imate „klasični“ rukohvat ili onaj koji je isprekidan i montiran je isključivo na odmorištima. U oba slučaja dobijate elegantan vizuelni efekat i tračak svetlosti, diskretne i veoma tople boje, koji će vas pratiti uz stepenice.


Zidno osvetljenje stepeništa

Većina stepenica je pored najmanje jednog zida, što olakšava sprovođenje  kablova za  napaljanje osvetljenja. Ugradni i nadgradni LED spotovi su veoma popularna zidna rasveta za stepenice. Moderni spotovi su prilično suptilni, neki modeli su gotovo nevidljivi  dok se ne zagledate u svetlost.

Vodite računa o visini prilikom postavljanja spotova. Preporučljivo ih je instalirati iznad svakog trećeg stepenika na 15 do 20 cm visine. Svetlost će se dovoljno širiti i ravnomerno će osvetliti celo stepenište. Ukoliko želite da ih postavite na manjojj visini, verovatno ćete morati da instalirate više spotova. 

Navno da ne morate koristiti isključivo spotove za osvetljavanje stepeništa sa zida. Na raspolaganju vam je mnoštvo različtih rešenja , pa se tako mnogi, posebno tokom poslednjih par godina ,odlučuju da koriste LED traku ili zidne lampe.


Osvetljenje sa plafona 

Poslednji način da osvetlite stepenište je sa plafona. Ovo je moguće samo kada nema drugog stepeništa iznad prvog zbog sprovođenja kablova za napajanje. Površina plafona pogodna je za ugradnju spota sa kućistem ili montiranje  nadgradnog. Možete dodatno da otvorite i osvežite prostor ako uz njih koristite i viseće LED lampe ili svetlosne trake.

Osvetljenje stepeništa ne bi trebalo da bude zapostavljena stavka ukoliko želite da u svoj dom unesete malo elegancije i nadamo se da smo vam dali materijal  za razmišljanje i osnovne  smernice koje će biti od koristi prilikom realizacije neke od vaših budućih ideja. 

Lični ukus i stil igraće važnu ulogu u odlučivanju za jedno od potencijalnih rešenja, ali nemojte zaboraviti i jednostavne i zabavne ideje, poput uvijanja lampica za novogodišnju jelku oko stubova ili ograde stepeništa.