Objavljeno: 27.11.2018

Pored kvalitetnog i funkcionalnog nameštaja, dobre stolarije, raznih dekorativnih sitnica koje čine vaš dom lepšim i udobnijim, nikako nemojte zaboraviti na rasvetu koja itekako vaš kutak u kojem boravite može učiniti prijatnijim za opuštanje. Posebno ako je reč o mestu u svom domu u kojem provodite najviše slobodnog vremena – a to je dnevni boravak. U njemu, pored toga što se opuštate, takođe i primate goste pa je veoma važno da se i oni osećaju prijatno u njemu kao i vi. Posebno treba da obratite pažnju na adekvatan izbor sijalica za lampe, plafonjere ili lustere.


Led rasveta – idealno rešenje za svaku prostoriju u vašem domu

Postoji bezbroj razloga zašto je led rasveta kvalitetnija i bolja za vaš enterijer i eksterijer od obične, klasične rasvete. Jedan od glavnih razloga je taj što led sijalice dosta duže traju i što troše znatno manju količinu električne energije od običnih sijalica. Dakle, iako ćete ih nešto više platiti, bar ćete uštedeti na njima, i nećete morati često da ih menjate kao što je to slučaj kod tradicionalnog oblika rasvete.


                 rasveta u dnevnoj sobi


Najadekvatija rasveta za dnevni boravak

Najvažnije od svega, kada je u pitanju odabir adekvatne rasvete u dnevnom boravku je da je uskladite sa dimenzijama prostorije. Ukoliko su vam plafoni visoki, savetujemo vam plafonjeru ili luster sa jačim osvetljenjem, i obrnuto. Isto tako, u zavisnosti od toga kako su prozori postavljeni, tj. kolika je količina dnevne svetlosti koja dopire u samu prostoriju zavisi i to koliko ćete pomoćnih osvetljenja postaviti. Na mestima u dnevnoj sobi koja su nešto udaljenija od prozora, potrebne su dodatne lampe koje će uskladiti i obezbediti dovoljnu količinu svetlosti.

Ukoliko želite da neki detalj u svom dnevnom boravku posebno naglasite, poput slike, kamina i sl. možete se malo poigrati sa raznim vrstama i oblicima rasvete.

Što se tiče boja i tonova rasvete, za topliji doživljaj predlažemo vam narandžastu boju. Ona pozitivno utiče na raspoloženje i utiče da se osećate komforno i prijatno u svom domu. Za prostorije u kojima vam je potrebna dobra koncentarcija, kao što su sobe za učenje, kancelarije, i sl. predlažemo vam nešto hladnije tonove poput plave ili zelene.


rasveta za dnevnu sobu

Najčešća greška prilikom odabira rasvete

Kako ne biste prostoriju u kojoj najviše boravite učinili previše veštačkom ili tmurnom, potrudite se da izbegnete sledeće “zamke” kada planirate da postavljate rasvetu.

Koristite samo jedan oblik rasvete

Mnogi domovi imaju samo jedan oblik rasvete u svom dnevnom boravku poput plafonjere ili lustera, pa kada zakoračite u njih imate utisak da je isuviše mračno i da nešto nedostaje. Zbog toga vam preporučujemo               

da ubacite bar još jednu vrstu osvetljenja poput stone lampe, i dobićete sasvim drugačiji doživljaj.

Sa druge stane, postoje i domovi u kojima je jedna vrsta rasveta, ali je ona previše jaka, pa imate utisak 

kao da ste na nekakvom policijskom ispitivanju. U takvoj prostoriji nećete se osećati prijatno i dovoljno opušteno. 

Zato budite pažljivi kada birate voltažu sijalice.

Danas su vam u prodavnicama na raspolaganju razne vrste i oblici rasvete koje će vaš dom učiniti

baš onakvim kakav želite da bude – udoban i prijatan.