Objavljeno: 31.08.2020

Da biste poboljšali osvetljenost i atmosferu vašega prostora, odabir pravih podnih lampi je važniji nego što ste mogli da pomislite.

Ako po prvi put kupujete podnu lampu i ne možete da donesete savršenu odluku ovaj tekst vam može biti od pomoći. 


Tradicionalne podne lampe sa visokim lučnim postoljem

Ova vrsta je verovatno najčešća vrsta podne lampe koja se može naći. Dolazi sa visokim postoljem i odgovarajućim abažurom ili reflektorom. Postolje može biti lučno ili savitljivo na zglob. 

Možete ih lako podesiti u uglu sobe ili pored bilo koje stolice. Ako razmislite o čitanju ispod ove podne lampe, iskustvo će vam biti odlično. Ponekad ova vrsta podnih lampi dolazi sa višestrukim sijalicama. Uz ove možete dobiti i dodatne prekidače. Baza i abažur su obično moderni i uklapaju se u različite ambijente. Odlične su za određena područja kojima je potrebno osvetljenje u dnevnoj sobi, a ne za osvetljenje čitave sobe. Odlične su za čitanje, crtanje i druge aktivnosti kada vam je potrebno jako svetlo. 


#Mobiliart preporučuje 

Podna lampa Clarie Brilliant


Rasporedite osvetljenje u celoj sobi sa baklja podnim lampama 

Da li ste videli podnu pravougaonu lampu koja više liči na baklju? One su u osnovi poznate kao baklja podne podne lampe. Svetlost se obično reflektuje nagore, pošto ima abažur ili reflektor okrenut prema gore. Dakle, dobija se ambijentalno osvetljenje jer se svetlost odbija od plafona.

Baklja podnu lampu možete da koristite da povećate osvetljenje za celu sobu ili za određeno područje u sobi. Međutim, ova vrsta dostupna je u mnogo verzija sa dodatnim lampicama za čitanje koje su okrenute prema dole.

Tako da možete da ga koristite i za potrebe ambijentalne rasvete, ali i kao radno osvetljenje. Možete se igrati sa položajem baklja podne lampe, jer ova vrsta izgleda dobro na bilo kojoj poziciji u sobi. Međutim, najbolji plasman je sigurno malo udaljen od pešice. Stražnji delovi ili uglovi prostorije za sedenje su takođe dobre opcije za postavljanje ove vrste lampe. 


#Mobiliart preporučuje

Podna lampa V tac


Koliko luksa i lumena nam treba u našim dnevnim boravcima? 

Da bismo odgovorili na ovo pitanje važno je da se napomene da optimalni nivo osvetljenja za radne površine i ljude srednjih godina (od 25 do 65 godina), koje se zvanično preporučuje jeste 150 Luksa. Ono iznosi 600 lumena na 4 kvadratna metra. Ova jačina osvetljenja može se obezbediti pomoću sijalice jačine 40-60V ili 5-10V. 50 Luksa je optimalna jačina podne lampe i za ambijentalno osvetljenje. Obično je ovo dovoljno za spavaću sobu, hodnik ili za vašu dnevnu sobu. Osvetljenje do 2.000 - Luksa može da bude potrebno samo za pregled ili montažu. Obzirom da su naše svakodnevne aktivnosti uglavnom raznolike, najbolje podne lampe za čitanje su one koje su podesive i čija se jačina može podesiti. 


Luks i lumen

Vidljiva svetlost, koju korisno emituje bilo koja lampa ili luster, procenjuje se u lumenima. Ovaj izraz karakteriše ukupnu količinu svetlosti koju specijalni izvor svetlosti emituje. To može biti podna lampa, reflektor, luster ili neko drugo rasvetno telo, ali i bilo koji uređaj koji emituje svetlost. Raspoređivanjem lumena na osvetljenu površinu, dobijamo Luks. Ova jedinica meri osvetljenost vašeg radnog područja. Na primer, dnevno svetlo emituje oko 10 000 Luks-a. Minimalna vidljivost obezbeđena je svetlošću od 3 Luks-a.