Objavljeno: 30.04.2019


Prilikom postavke LED rasvete bitno je da znate njene karakteristike jer u suprotnom možete  napraviti greške i biti nezadovoljni postavljenom rasvetom.

Te greške su se dešavale mnogima, ali dobra vest je da se one mogu lako izbeći. 

Upoznajte se ovde bolje sa svojstvima LED rasvete i šta vam ona može doneti. 

Obratiti pažnju na ugao LED svetlosti

Način na koji LED rasveta baca svetlost može da bude koristan ili potpuno neupotrebljiv.  

Trebalo bi da obratite pažnju na specifikaciju i da vidite koji je tip distribucije svetlosti kao i ugao svetlosti. 

Ako želite da zamenite klasičnu sijalicu na stonoj lampi sa LED sijalicom, budite sigurni da tražite A oblik LED dioda kako biste imali lampu koja usmerava svetlost na dole.

Generalno, govoreći o distribuciju svetlosti LED rasvete, bitno je znati da postoji nekoliko različitih tipova. Oni se koriste za različite primene i u različitom okruženju. 

Ukoliko, na primer, želite da osvetlite šetališta ili stazu koristićete tip 1 ili tip 2 LED rasvete.

Svetlost može biti ili prejaka ili preslaba

Kada klasičnu rasvetu zamenjujete LED rasvetom, obratite pažnju na količinu svetlosti koju emituje LED sijalica u odnosu na prethodnu sijalicu. Poređenje vati je dobar način da se vidi jačina svetlosti, ali je još bolje porediti jačinu svetlosti ili lumen. Vati, zapravo, mere utrošak energije dok lumen meri jačinu svetlosti.

LED rasveta ima različite boje svetlosti

Potrebno je izbeći standardne greške kako svetlost ne bi bila ni previše plava ni suviše žuta. Iz tog razloga je najbolje birati  onu boju svetlosti koja odgovara određenoj prostoriju i njenoj nameni. 

Boja svetlosti kod LED rasvete se meri Kelvinima. Sijalice sa niskom temperaturom proizvode meku i toplu belu svetlost koja je između 2700K i 3000K. Ova boja svetlosti se koristi za spavaće sobe gde je  potrebna mirna i relaksirana atmosfera.

Plava  boja svetlosti je pogodnija za kuninje gde radimo i pripremamo hranu. Temperatura svetlosti kod ovih sijalicaje između 2700 i 5000K.

Koristite odgovarajući dimer

Nisu svi dimeri odgovarajući za LED rasvetu. Ukoliko želite da podešavate jačinu  svetlosti prema želji i potrebi, koristite dimer koji je odgovarajući za LED rasvetu. U suprotnom, ako koristite  standardni dimer može doći do vizuelnih i zvučnih smetnji kao što su zujanje ili treperenje svetlosti. 

Izbegnite mutno svetlo

Još jedan aspekt LED rasvete na koji je potrebno obratiti pažnju je indeks reprodukcije boje, ili CRI, koji prikazuje boju svetlosti u poređenju sa sunčevom svetlošću. 

Ovaj indeks se meri od 0 do 100, i što je veći znači da su boje pod LED svetlošću iste kao što bi bile pod prirodnom sunčevom svetlošću. Kada je indeks manji stvara se efekat mutne svetlosti. Prosečno ljudsko oko ne vidi dovoljno ovu razliku kada se postavi rasveta sa prosečnim CRI. Za neke industrije za koje je potrebno što prirodnije i tačnije osvetljenje koristi se rasveta sa maksimalnom vrednošću ovog indeksa.