Objavljeno: 29.11.2018


Želite da zamenite standardnu rasvetu i pređete na korišćenje LED rasvete? 

Preporuka je da se pre kupovine dobro informišete i upoznate se karakteristikama LED rasvete.  Ako se dobro informišete možete izbeći osnovne greške koje većina ljudi pravi prilikom ove kupovine. Dajemo vam glavne smernice i savete na šta da obratite pažnju prilikom odabira LED rasvete.


Upoznajte sa značenjem lumena 

Kod standardne rasvete jačinu svetlosti smo određivali po vatima - više vati, značilo je jače svetlo. LED sijalice rade drugačije i koriste lumene umesto vati da bi se odredila jačina svetlsti. Lumeni i vati su drugačiji. LED je napravljen tako što troši malo energije i shodno tome ima nižu vrednost merenja vatima. Potpuno je nekorisno određivati jačinu svetlosti vatima kod LED sijalica. Tradiconalna sijalica od 100W ima jačinu svetlosti kao LED sijalica sa 1600 lumena. Pre nego što kupite LED rasvetu upoznajte se sa lumenima kako biste odabrali sijalice odgovarajuće jačine svetlosti. 


LED rasveta ima različite tipove distribucije svetlosti 

LED rasveta ima direktno usmerenu svetlost. Ako je postavite umesto standardne rasvete imaćete dosta koristi zato što LED svetlo ima mnogo manje razlivanja svetlosti. Kod LED rasvete postoji nekoliko različitih tipova svetlosti od kojih svaki ima određenu primenu. Ukoliko niste sigurni šta da kupite najbolje je da se raspitate detaljno kod prodavaca i testirate probnu sijalicu. 


Opredelite se za određenu boju LED svetlosti

LED rasveta ima različite boje svetlosti koje se mere kelvinima. Boje svetlosti se kreću od tople, prirodne i hladne. Nekima se desi da za dom kupe suviše hladnu svetlost koja ima 5000 kelvina. Ova boja svetlosti ne odgovara privatnom enterijeru već je bolja za primenu u poslovnim prostorima. Topla boja svetlosti obično ima 3000 kelvina ili manje. 


Nije svaki dimer odgovarajući 

LED sijalice često ne mogu da se koriste uz dimer koji je korišćen za standardnu rasvetu. Može se desiti da uz stari dimer LED rasveta treperi ili blinka. Zato je potrebno naći odgovarajući dimer prilikom instaliranja LED rasvete. 


Ispravna utičnica i pravi pričvršćivač 

Važno je obratiti pažnju na utičnice jer se može desiti da ih menjate pošto ne odgovaraju novim LED sijalicama. Utičnice mogu biti dotrajale i neodgovarajuće po dizajnu i zato ih je potrebno proveriti pre kupovine nove rasvete. Ovo važi ii za pričvšćivače jer nisu svi adekvatni za svaku sijalicu. Najbolje je uzeti probnu LED sijalicu i testirati je na postojećem pričvršćivaču. 


Indeks reprodukcije boja za prirodnije svetlo 

Prilikom kupovine LED rasvete obratite pažnju i na indeks reprodukcije boje koji je na pakovanju obeležen skraćenicom CRI. Ovaj indeks upoređuje boju svetlosti LED rasvete sa bojom pod prirodnom sunčevom svetlošću. On se meri od 0 do 100, što je većih vrednosti, boje u enterijeru su prirodnije. Ukoliko je ovaj indeks nizak dobija se utisak mutnih boja u prostoru. Za prosečno ljudsko oko, koje ne vidi precizno ovu razliku, dovoljno je da indeks ne bude manji od 80.