Objavljeno: 09.09.2019


Saveti za krečenje

Nakon što ste obavili testiranje, možete biti u nedoumici i da vam se dopada kako određena boja izgleda na dnevnom svetlu, ali kada je ista u kombinaciji sa vašom unutrašnjom rasvetom, dobijate efekat koji niste želeli. Pre nego što potpuno odustanete od te boje, proverite da li razumete karakteristike trenutnog svetla. Kakvu vrstu izvora svetlosti imate u stanu? Da li koristite obične sijalice, halogene, fluorescentne ili LED rasvetu? Svaki izvor svetlosti ima svoje prednosti i nedostatke, od kojih mnogi uključuju CRI svetlost ili temperaturu u boji.


Razmislite o vašoj trenutnoj rasveti

Obične sijalice imaju savršenih 100 na CRI skali, ali njihova temperatura u boji je toplih 2700 K, što je za mnoge ljude više žute svetlosti nego što je to poželjno. Halogene sijalice nude i odličan CRI, ali prekomerna toplota koju proizvode može proizvesti utisak da su boje bleđe, a da ne spominjemo da halogene sijalice utiču na povećanje temperature u sobi. Fluorescenti nude odličnu snagu svetla, ali nizak CRI, osim u slučaju specifičnih CFL-ova koji su dizajnirani sa visokim CRI. LED-ovi poput CFL-a imaju pristojan CRI za početak, ali mogu biti projektovani s višim CRI-jem za veću tačnost boja. CFL i LED sijalice takođe nude najveću kontrolu temperature boje kako bi postigli onu koja vam najbiše odgovara.


Savet br. 3: Proverite CRI

Pre nego što promenite kompletnu rasvetu u vašem domu, proverite CRI vašeg potencijalnog novog svetla. Vrednost CRI možete videti na kutiji, a možete je proveriti i na internetu. Kada je CRI od 90 ili viši, onda je takav CRI dobar za vaš dom, što znači da će svetlost sijalice tačnije prikazati boju. Uvek preporučujemo LED rasvetu za najviši CRI i kontrolu boja.


Savet br. 4: Proverite temperaturu u boji

Pored visokog CRI-ja, temperatura boje koju odaberete može da napravi značajnu razliku. Topli beli LED ili CFL-ovi oko 2700K dobro se kombinuju sa crvenom, smeđom i žutom bojom, jer je svetlost nešto više žuta od bele. Hladne bele LED diode između 3500K i 4000K imaju nešto više plave nijanse, što ih čini idealnim za uklapanjem sa plavom, zelenom i ljubičastom bojom. Ako je boja koju ste odabrali siva koja vuče na plavu boju i želite da istaknete podton, u tom slučaju potražite svetla hladnijih boja. Obrnut je slučaj kada je u pitanju siva sa podtonovima crne ili žute boje: onda koristite toplija svetla. Dobro neutralno svetlo bi bilo od 3000K do 3500K, takođe poznato kao halogeno ili jarko belo svetlo. Ovo svetlo nije ni plavkasto ni oštro kao što je hladna bela sijalica od 4000 K.


Da li ste spremni da obojite sobu ili vašu kuhinju? Ako vam treba više saveta u vezi sa osvetljenjem, posetite nas u jednom od naših salona i biće nam zadovoljstvo da vam pomognemo da odaberete adekvatan tip rasvete za vaš dom.