Objavljeno: 30.08.2019


Umesto da se pridržavate tradicionalnih belih nijansi zidova u vašoj kuhinji ili trpezariji, najnoviji trendovi nalažu meko sivu boju sa podtonovima neke druge boje. Kada je sve kako treba, dobijate sjajnu savremenu boju koja se dobro slaže sa mnogim stilovima nameštaja. Međutim, nije redak slučaj da, ono što vidite u katalozima ili fotografijama koje se bave enterijerom ne bude isto kao ono što dobijate u vašem domu. Ako su vaši zidovi sivi sa podtonovima u kojima dominira više ljubičasta, zelena ili žuta boja, bar više nego što ste planirali, imamo nekoliko saveta za osvetljenje koji će vam pomoći da postignete savršenu nijansu sive. Baš kao u katalozima. Evo i kako: 


Savet br. 1: Izađite napolje

Pre nego što se upustite u veliku avanturu zvanu preuređenje, generalni savet je da uporedite uzorke i da testirate boje na vašem zidu. Ovo je korak za koji je jako bitno da ga ne preskačete. Ovaj korak je mnogo više od pronalaska prave nijanse koja će biti po vašem ukusu. Bez obzira na boju koju možete videti u katalozima, kućno osvetljenje nije uvek idealno da istakne boju koja vam je potrebna. Osvetljenje komercijalne klase često ima različit indeks temperature boje i indeksa boje (CRI) od kućnog osvetljenja. Prvo ćete želeti da testirate boju na prirodnom dnevnom svetlu. Prirodna sunčeva svetlost je standard sa kojim se upoređuje svako veštačko osvetljenje, i najbolje je svetlo za dobijanje tačne predstave o tome kako bi vaša boja trebalo da izgleda.


Savet br. 2: Testirajte svoju boju

Zatim uzmite malo boje za testiranje kako biste obojili malu površinu zida u vašoj odabranoj sobi. Neki ljudi vole da ofarbaju kvadrat masnog papira koji se koristi za postere, tako da mogu da ga pomeraju i upoređuju sa nameštajem i tkaninama u sobi da vide da li boje dobro izgledaju zajedno. Ako planirate da okrečite sobu koja ima prozor, razmislite o upotrebi dva uzorka boje kako biste bili sigurni da vam se sviđa kako izgleda kada sunce pogodi boju i kada je u sobi senka ili veštačka svetlost. Moraćete da utvrdite da li vam se boja dopada tokom dana, ali i tokom noći, uz trenutno osvetljenje koje imate. Ako temeljno testirate boju pre nego što počnete sa krečenjem, možete značajno da snizite rizik od totalnog promašaja sa izborom boje. 


CRI i temperatura boje su vaši najbolji prijatelji

Razumevanje i efikasno korišćenje CRI-ja i temperature boje sijalice mogu vam pomoći da kontrolišete i izaberete najbolje moguće osvetljenje. Indeks obogaćivanja u boji (CRI) meri uticaj koji izvor svetlosti ima na percipiranu boju predmeta i površina. CRI vam pomaže da odredite koliko je tačno svetlo kada se osvetljavaju boje. Svetlo sa visokim CRI čini da gotovo sve boje izgledaju prirodno i živo. Međutim, nizak CRI može dovesti do toga da se neke boje priguše, li da čak poprime potpuno drugačiju nijansu. Temperatura boje, koja se meri u Kelvinu (K), ukazuje na prividnu boju svetlosti lampe. Svetlo se može grupisati u jednu od tri opšte temperature: toplo, srednje i hladno. Što je Kelvinov broj niži, svetlo je toplije i obrnuto.