Objavljeno: 23.07.2020


Rasveta ormara nije obavezno nešto što nam padne na pamet kada pričamo o ormarima i njihovom kvalitetu. U ovakvim razgovorima bi tipično materijali od kojih je ormar spravljen daleko zastupljeniji nego način na koji je odeća unutar ormara osvetljena. Ipak, sve češće možete čuti da ljudi pričaju i ovo rasveti ormara kao bitnom faktoru. Način na koji je vaša odeća osvetljena je ne samo praktično, već i estetsko pitanje. Samim time, nije dovoljno da se samo pozabavite oblikom ili materijalom ormara, već i intrigantnijim detaljima poput ovog. U ovom tekstu ćemo vam detaljno objasniti na koje načine možete da koristite led osvetljenje u cilju bolje rasvete Vašeg ormara.   


Zašto led rasveta ormara

Kao što to uvek govorimo, led je definitivno najbolja opcija kada pričamo o osvetljavanju vaših domova i bašti. Ovaj tip sijalica odlično se pokazao i u enterijeru i u eksterijeru, sposoban da otpermi belo svetlo bez velikog zagrevanja. Upravo je taj detalj, da je u pitanju svetlo koje je belo, dakle ne boji, i čiji proces nije iznedrio veliko zagrevanje, bitan je u razumevanju naše tvrdnje o tome da je upravo led svetlo najbolja opcija koju sebi možete priuštiti. 

Pošto bi rasveta ormara uključivala (vrlo verovatno) sijalice unutar samog ormara, onda morate imati u obzir praktične implikacije ovih sijalica. Najpre, one ne smeju porizvoditi veliku toplotu. Ne samo da je to nepotrebna potrošnja energije, nego i potencionalni rizik za požar! Uz to, naravno, dolazimo i do toga da je belo, LED svetlo definitivno bolje od žutog svetla obične sijalice. To je slučaj uvek, a posebno kada pričamo o rasveti jednog ormara. 


Dodatni benefiti LED rasvete

Slobodno možemo pretpostaviti da je odeća koju imate u ormaru najrazličitijih boja. Samim time, jako je bitno na koji ćete način te boje uklopiti. Da bi ste to uradili, ipak, najpre morate imati realan pregled izgleda Vaše odeće. Istina, mrak će biti velika smetnja tome, ali isto tako i žuto svetlo koje će dati nerealnu nijansu Vašoj odeći. Dakle, verujte samo LED belom svetlu. 

LED sijalice takođe nude opciju kontrole snage kojom će sijalica biti snabdevena, odnosno itnezitetom svetla koju ona odaje. Kontrolom energije možete prilagoditi toplo ili hladno svetlo vašim potrebama i garderobom


Najčešća LED rešenja

Kada govorimo o LED osvetljenju, mi zapravo možemo govoriti o mnoštvu različitih lampi koje mogu proizvesti, samim tim, mnoštvo različitih efekata. Upravo zato bitno je da dobro poznajete dimenzije Vašeg ormara pre nego što započetne sa radom, ali i oblike lampi koji su vam dostupni. 

Najpre tu su LED reflektori. Oni usmereno bacaju poprilično snažan snop svetlosti. Najpre su namenjeni, naravno, za spoljašnju upotrebnu. Ipak, u slučaju da vam manjka prirodnog osvetljenja, a da je ormar većih razmera, reflektor može biti od koristi.  

Za nešto prefinjeniji rad možete iskoristiti LED neonske trake ili svetleća creva. Ona mogu biti nalepljena na bezmalo bilo kakvu površinu i biće od velike pomoći u uređivanju posebnog stila za Vaš ormar. Najzad, ovo nabrajanje neće biti potpuno bez svetlosnih cevi, čije se svetlo lako postavlja u kontekstu ormara i koje će vas dobro služiti, pružajući hladnu sijalicu i snažno belo svetlo. 


#Mobiliart preporučuje


Led reflektor sa senzorom 10w 6400k ip65 samsung čip crno telo v-tac

Osim odlične osvetljenosti, ovaj reflektor je naročito zgodan za walk in ormare jer će vam omogućiti odličnu osvetljenost čitavog ormara, a zahvaljujući senzoru nećete morati da razmišljate o paljenju i gašenju svetla.