Objavljeno: 27.11.2018

Pedeset hiljada sati mnogo je vremena. Međutim, postavlja se pitanje da li je vek trajanja svake led rasvete baš toliki kako njihovi proizvođači vole da napišu u opisu proizvoda. Kakva je realnost?

Stvarnost nije uvek ista za svaku led sijalicu. Zaboravite garanciiju, jedna ili dve godine predstavljaju samo 10 procenata vremena od ukupnog broja sati koje led sijalice mogu da izdrže. Kakav je i koliki život led rasvete nakon isteka garantnog perioda?

Kupci ne dobijaju uvek ono što očekuju od jeftinih proizvoda. Zbog toga je važno znati na šta obratiti pažnju prilikom kupovine led rasvete.


Težina kao karakteristika kvalitetne led rasvete

Možda zvuči čudno, ali je tačno – nema visokog kvaliteta u proizvodima male težine. Pošto svaka led sijalica zahteva dobru disperziju svetlosti, a nju nije moguće postići bez dovoljne količine aluminijuma unutar sijalice jasno je zbog čega je težina jedna od karakteristika led rasvete visokog kvaliteta. Pojedini proizvođači prave led sijalice velike jačine i male težine. Takvi proizvodi jednostavno ne mogu da imaju dug vek trajanja.


led rasveta

Kvalitetan fosfor kao preduslov ravnomerne refleksije svetlosti

Visoka cena njene proizvodnje jedan je od razloga koji led rasvetu čini veoma skupom. Fosfor koji se koristi za njenu proizvodnju zna biti izuzetno skup. Kako bi smanjili troškove proizvodnje i cenu proizvoda, pojedini proizvođači koriste fosfor nižeg kvaliteta. Refleksija svetlosti u neravnomernoj beloj boji takođe je jedan od znakova lošeg kvaliteta rasvete uzrokovanog korišćenjem jeftinog fosfora. Reflektovanje svetlosti u ravnomernoj beloj boji predstavlja veliki izazov za proizvođače. Ravnomerna refleksija svetlosti generalno nije odlika jeftinije led rasvete budući da ona zahteva upotrebljavanje visoko kvalitetnog fosfora u procesu proizvodnje.


Kvalitet led čipova određuje kvalitet led rasvete

Led čipove proizvode i mali i veliki proizvođači širom sveta. Korišćenje kvalitetnih led čipova u proizvodnji led rasvete jedan je od preduslova njenog kvaliteta. Veći čipovi obezbeđuju više svetlosti i postojaniji su, ali su zato i skuplji. Sa druge strane, manji čipovi obezbeđuju manju količinu svetlosti, ali su takođe i jeftiniji. Dodatno, kvalitet materijala korišćenog za proizvodnju čipova u mnogome određuje njihov kvalitet, a samim tim i kvalitet i led rasvete.


Tip optike preduslov je idealnog osvetljenja

Kako bi pratili trendove, mnogi ljudi za osvetljenje domova biraju led rasvetu bez razmatranja kakva vrsta svetlosti im je neophodna za kvalitetno i dobro osvetljenje različitih prostorija. Danas mnogi proizvođači led rasvete koriste istu optiku za ispunjavanje različitih zahteva. Međutim, ne može svaka optika stvoriti dovoljnu količinu svetlosti u prostorijama čije su potrebe za svetlošću veće. Neprozirna stakla nekada ne obezbeđuju dovoljno svetlosti, već se koriste kako bi se njima sakrili jeftini delovi u unutrašnjosti led rasvete.

I na samom kraju sveukupan način na koji se led rasveta proizvodi je takođe važan. Dizajn, izgled i snaga moraju da budu provereni prilikom njihove kupovine. Ukoliko spoljašnja boja proizvoda nije dobro urađena to može biti znak da se u unutrašnjosti rasvete kriju jeftini delovi. U težnji za što većom zaradom pojedini proizvođači stvaraju velike količine proizvoda i određuju im jeftinije cene kako bi bili konkuretniji proizvođačima čiji su proizvodi kvalitetniji ali i skuplji. Tako brzom i nemarnom proizvodnjom gubi se na kvalitetu.