Objavljeno: 29.11.2018Život čine sitnice. Prilikom uredjenja stana ili kuće postavljanje rasvete je “sitnica” koja može mnogo uticati na atmosferu i doprineti da vaš dom deluje toplije i prijatnije. Pored nezamenljivog dnevnog svetla, različitim sijalicama, visećim svetiljkama i lampama akcentovaćete svoj prostor. Postavljanjem stone lampe u ugao dnevne sobe, spot lampe na sliku zimskog pejzaža ili sijalice odgovarajuće vrste i jačine u kuhinji i iznad trpezarijskog stola doprinećete da u vašem domu imate adekvatno osvetljenje koje će učiniti da celokupan enterijer bude još lepši i funkcionalniji. Veličina prostorija, količina dnevnog svetla i raspored nameštaja utiču na postavljanje rasvete ali evo nekih praktičnih saveta koji vam mogu pomoći prilikom osvetljavanja vašeg prostora.


Stone lampe u dnevnoj i spavaćoj sobi

U dnevnoj sobi je bitno da postavite svetlo u tri ćoška i da usmerite svetlost ka nekom umetničkom delu, antikvitetu, fotelji, omiljenim biljkama,... Savetuje se kombinovanje stonih i podnih lampi sa različitim pravcima obasjavanja (naniže ili naviše). Romantična atmosfera pored kamina može da se napravi i korišćenjem dimer osvetljenja (mogućnost prigušivanja svetla po potrebi) koje je sve popularnije. 

U spavaćoj sobi, da biste stvorili opuštajuću atmosferu kao da u sobi imate upaljenje sveće, na niskim stočićima postavite male lampe niske voltaže. Prijatnijoj atmosferi spavaće sobe može doprineti i postavljanje sijalica različite boje. Lampe za čitanje nemojte postavljati direktno iznad kreveta, već izmedju knjige i vaše glave jer na taj način smanjujete senke i manje zamarate oči. Takođe, za lampe za čitanje se preporučuju sijalice od  40 do 60 vati. 


Rasveta u kuhinji 

U kuhinji postavite osvetljenje direktno iznad glave. Preporučuje se da to svetlo bude sa dimerom. Pored direktnog osvetljenja savetuje se i postavljanje svetiljki ili reflektorki sa donje strane gornjih elemenata tako da iznad radne ploče I sudopere bude pojačano osvetljenje. Iznad trpezarijskog stola luster ili viseća svetiljka sa maksimalnom voltažom od 100 vati bi bilo idealno rešenje za potpuno uživanje u hrani. 


Rasveta za kupatilo

Kao i u ostalim delovima stana i u kupatilu omogućite maksimalno korišćenje dnevnog svetla ako ga ima postavljajući vrlo providne zavese na prozore. Pored centralnog osvetljenja vaše kupatilo će biti adekvatno osvetljeno tek sa dodatnim svetlosnim izvorima jer ogledalo i lavabo zahtevaju dobro osvetljenje. Najbolje rešenje za dobro osvetljenje koje je potrebno prilikom šminkanja (jer potpuno osvetljava celo lice) je postavljanje sjajnih identičnih lampi sa obe strane ogledala. Takodje, led svetiljke direktno ispod ili oko ogledala pružaju adekvatno osvetljenje. 

Pored ovih praktičnih saveta kako postaviti rasvetu u konkretnim delovima stana, postavljanje led traka po stanu (posebno u hodnicima) uz plafon ili nisko pri podu, može noćnu šetnju po stanu učiniti prijatnijom. Takodje, osvetljenje unutar ormara u spavaćoj sobi ili u kuhinjskim elementima unaprediće njihovo korišćenje i vizuelno obogatiti prostor. Lampe različitih boja, oblika i dizajna, kao I ostale svetlosne “sitnice” će vašem domu dati autentični izgled i doprineti da se lepo osećate.