Objavljeno: 16.09.2020Velika popularnost led plafonjera stvorila je i vrlo obimnu tražnju za raznim modelima u današnjem vremenu uređenja životnog ili poslovnog prostora. A upravo su doživele ogromnu popularnost i danas su baš u trendu zbog mnogo prednosti u poređenju sa standardnim, žutim sijalicama. 

Led plafonjere odlikuje praktičnost, velika dostupnost različitih modela i karakteristika prema kojima se mogu odabrati, kao i jednostavnost postavljanja na bilo koji plafon. Koliko je, zapravo to jednostavno, izložićemo u nastavku teksta. 


Koji su najčešći razlozi za postavljanje led plafonjere?

Mnogo je situacija kada je kupovina led plafonjere pravi izbor. Njihove dimenzije su različite, pa mogu biti uklopljene u prostoriju bilo koje površine, i daju slobodan prostor koji inače zauzmu glomazni lusteri. Takođe, imaju snop svetlosti koji pokriva jedan, ili čak 10 metara, prema potrebi i kvadraturi prostora i troškovno su efikasne jer štede novac. Jednostavna ugradnja koja se može izvesti samostalno i bez mnogo alata je sve češće razlog kupovine led plafonjera. 

One mogu biti sa standardnim sistemom pokretanja svetlosti uz prekidač, senzorne ili na daljinski upravljač. Senzorne plafonjere su savršene za stambene zgrade, kancelarije, ulaze, parkinge i dvorišta. Najčešće se biraju jer se lako i brzo uključuju, prilikom svakog pokreta, a isključuju kada određeni vremenski period nijedan pokret nije registrovan. 


Kako se samostalno postavlja led plafonjera?

Jednostavnost postavljanja stvorila je mogućnost da led plafonjera krasi bilo koji prostor i bude vrlo funkcionalna i korisna u dugom vremenskom periodu. Svako od nas može je jednostavno staviti na plafon. Sve što vam je potrebno, jeste rad po danu, isključivanje struje prilikom zamene i alat za skidanje stare plafonjere ili lustera, kao i za šafljenje nove – najčešće univerzalni šravciger. 

  1. Prvi korak jeste skidanje starog lustera ili plafonjere sa plafona, ali tako da ostanu postavljeni tiplovi u plafonu, jer su najčešće univerzalni i odgovaraće novoj led rasveti. Zatim se na njih postavlja novi držač plafonjere, u vidu čvrstog i izdržljivog lima. Ukoliko lim nije potpuno odgovarajući za postojeće tiplove u plafonu, moguće je na njemu napraviti novi položaj za provlačenje kablova i stavljanje lima. Kada se postavi limeni okvir plafonjere u vidu njenog nosača, stavljaju se i kleme za povezivanje sa led drajverom. Ovo se u stvari odnosi na povezivanje najčešće dve žice – nule i faze, bez obzira na položaj i raspored povezivanja. Zatim se led drajver povezuje sa panelom plafonjere kružnim pokretima, koji će biti postavljen na plafon. 

  2. Kada je sve povezano, svi kablovi i elementi se stavljaju u unutrašnjost led panela, koji se zatim šrafi na držač koji je već na plafonu. Jednostavan završetak procedure stavljanja led plafonjere ogleda se u postavljanju najčešće dva šrafa sa strane, čijim pričvršćivanjem je postupak kompletno uspešno izveden, u bilo kojoj prostoriji. 

  3. Led plafonjera sa senzorom ima dodatak delova za uspostavljanje kontakta reagovanja na pokrete. I sve je spremno za upotrebu – bilo uz senzor, daljinski upravljač ili tradicionalni prekidač. 


#Mobiliart preporučuje

Led plafonjera sa šljokicama 3u1 12w v-tac