Objavljeno: 04.03.2019


Većina podnih lampi koristi neku vrstu svetiljki ili ceo set svetiljki. Modernije podne lampe koriste LED sijalice, a ima i onih koje mogu da koriste i obične sijalice. Svetlost koju lampa emituje može da se koristi na nekoliko načina.

Sve zavisi od oblika lampe kako će svetlost biti filtrirana i obilovana. Najčešće su lampe otvorene na vrhu, a ka dnu imaju veći otvor. Od abažura i njegovog materijala zavisi da li će lampa imati dekorativnu funkciju ili će se upotrebljavati kao dodatno osvetljenje prilikom čitanja, učenja i drugih aktivnosti u domu. Ako je dno šire, prostorija će biti više osvetljena. 

Staklene lampe se koriste kako bi se svetlost filtrirala i oblikovala u jednom pravcu, bilo naviše, bilo naniže. Pojedine lampe se mogu koristiti i kao ambijentalno svetlo, ali i kao svetlo koje se koristi isključivo prilikom čitanja.


Podesive podne lampe

Pojedine podne lampe mogu da se podešavaju, jer su dizajnirane poput guščijeg vrata. Naime, glava ili glave lampe, ako ih je više mogu da budu pod određenim uglom ili mogu da se podešavaju tako da budu uvijene ili usmerene ka određenom pravcu u kojem želite više svetlosti. Popularne lampe iz više delova mogu vam poslužiti za igru svetla i senke. Naime, pomoću ovakvih lampi možete da obasjate različite delove prostorije, pri čemu možete da napravite prijatan i neobičan ambijent u svom životnom prostoru.

Zanimljivo je da se kod podesivih podnih lampi može menjati i visina, pri čemu možete da podignete ili spustite zaglavlje lampe da biste ga prilagodili stolu ili stolici kako bi svetlost obasjala tačno ono mesto koje vama najviše odgovara.


Različite namene podnih lampi

Nisu sve podne lampe slične i nisu sve dizajnirane tako da proizvode istu količinu svetlosti. Različite lampe različito usmeravaju svetlost, a funkcionalnost lampi može da bude drugačija. Zato obratite pažnju prilikom kupovine podnih lampi. Imajte na umu svrhu zbog koje želite ove dekorativne elemente u svom domu.


Podne lampe koje stvaraju ambijentalno svetlo

Ako kupujete podne lampe kako biste napravili prijatnu i ugodnu atmosferu u domu, onda bi trebalo da znate da se ovakve lampe najpre postavljaju u uglove prostorije. Ambijentalna svetlost se obično reflektuje i filtrira difuzno svetlo. Nekada se dešava da kupci izaberu pogrešanu svetiljku zbog čega najčešće ne dobiju željeno ambijentalno svetlo. Za ovakvu svrhu neophodno je izabrati lampu koja zrači jakim svetlom i naviše i naniže.


Možda će vas interesovati i tekst: Dekorativni detalji u domu - podne lampe


Podne lampe za čitanje

Ako želite podne lampe da koristite tokom čitanja, onda ih postavite na stranu ili iza vas kada sedate. Idealne su one lampe koje stvaraju fokusirano svetlo, pri čemu većina svetlosti ide naniže. Takođe, u ovakvim slučajevima mogu se koristiti i lampe koje šalju svetlost i naviše i naniže, jer svetost ide naniže, a istovremeno se stvara refleksija ambijentalnog svetla.


Podne lampe za ukrašavanje doma

Podne lampe se mogu koristiti i isključivo kao dekorativni element u domu. U tom slučaju treba obratiti pažnju na sve lampe kojima nije u pravom planu funkcija, nego koje su više estetskog tipa. Zelene, plave, crvene lampe i te kako će se uklopiti u vaš enterijer. Posebno treba obratiti pažnju na boju baze kod lampi, jer atraktivna baza može odlično da se uklopi u određeni enterijer.