Objavljeno: 25.08.2020

Svi znamo koliko je prvi utisak važan, a sigurni smo da ste imali priliku i da pročitate neki tekst na našem blogu o tome koliko osvetljenje može da doprinese celokupnoj atmosferi nekoga prostora. Kada se prodaju stanovi, uglavnom nije definisano šta je to od detalja neophodno da bude u njemu. Kvalitetno osvetljenje sigurno nije obavezno, ali ono svakako može da doprinese da se stan proda brže, pa čak i po nešto boljoj ceni. 


Koliko osvetljenje može da utiče na potencijalnog kupca? 

Zamislite scenu: ulazite u stan koji ste dogovorili da pogledate radi kupovine i prvo što vidite jesu nemarno postavljeni fasunzi i sijalice koje ne pružaju dovoljno osvetljenosti. Zamislite da umesto toga naiđete na moderne lustere i led panele. Koliko vam ove dve slike ostavljaju različit utisak u glavi? A zamislite sada, da u stanu koji želite da kupite imate pametnu rasvetu. Da li odmah pomislite da je u pitanju luksuzni i dobro osmišljen stan za koji biste bili spremni da izdvojite nešto više novca? 

Naravno da osvetljenje samo po sebi ne može jedan običan stan pretvoriti u luksuzni, za to je potrebno još mnogo detalja, a ponajviše izbor kvalitetnih materijala i planiranje još tokom izgradnje, ali verujemo da vam je jasno kako isto može da utiče na kupca. 


Naše preporuke

Pre svega, dobra rasveta, osim same estetike prostora i u trenucima kada nije potrebna veštačka svetlost, tj. tokom dana, može da doprinese prvom utisku već pri prvom kontaktu kupca, a to je pri samom gledanju oglasa putem interneta. Pogledajmo za primer kategoriju prodaja stanova Novi Sad. Odmah primećujete jasnu razliku - kvalitet fotografija i sam sadržaj na njima odmah utiče na vašu percepciju o ceni. Dokazano je da većina ljudi prvo pogleda oglase koji imaju preglednije i primamljivije fotografije. Da bi postigli te fotografije, osvetljenje je veoma važno, a kako bi sadržaj na njima takođe bio primamljiv, važno je i kako to osvetljenje izgleda. Pre nego što se pozabavite izborom rasvete, za prodaju stana, kao i za dobar prvi utisak preporučujemo toplo bele osvetljenje čija je jačina usklađena sa veličinom sobe. 

Takođe, preporučujemo da isključivo birate LED svetla. 


Ne zaboravite na spoljašnje osvetljenje!

Spoljašnjost zgrade je jednako važna noću kao i tokom dana. Potencijalni kupci mogu doći bilo kada da bolje osmotre vašu zgradu i kraj u kome se nalazi.

Dobro osvetljena spoljašnjost ne samo da poziva kupce, već i obeshrabruje provalnike. Vaši kupci možda svesno ne razmišljaju o tome, ali verovatno će se osećati sigurnije u vašem kraju, što više svetlosti vide.

Osvetljenje na stazi stvara utisak dobrodošlice i, poput osvetljenja gazišta, pomaže u smanjenju opasnosti od klizanja. I zato, ukoliko u hodniku, ispred zgrade ili na prilazima osvetljenje nije adekvatno, obavezno pozovite upravnika zgrade i rešite to pre nego što stan stavite na prodaju. 


A za nabavku nove led rasvete, preporučujemo vam da pažljivo pogledate ponudu u našoj online prodavnici. Za sve nedoumice slobodno nam pišite ili nas posetite u salonima. Rado ćemo vam pomoći da pronađete adekvatno osvetljenje za vašu nekretninu.