Objavljeno: 17.08.2021

Upravo ste okačili poslednju sliku u okviru svoje galerije na zidu i smatrate da  ste sada  gotovi, zar ne? Ukoliko želite potpuni efekat, onda bi trebalo da razmislite i o rasveti, jer, ne postoji ništa bolje od lepo osvetljene umetničke slike. 

Lepa umetnost oživljava prostor, a dobro osvetljenje je tu da taj efekat dodatno pojača. Međutim, ne postoji jedinstvena formula kojom se može poslužiti kada je osvetljenje slika u pitanju, a uvek je toliko pitanja na koje bi najpre trebalo odgovoriti. Od toga da li želite direktno da osvetlite sliku ili samo da ta slika bude deo odlično osvetljene prostorije?  

U daljem tekstu predstavićemo najbolje metode za osvetljenje slika koji će vam pomoći da izvučete maksimum u svom prostoru. 


Vrste osvetljenja za slike

1. Akcentna plafonska rasveta

Reflektori sa plafona koji će da usmere svetlost na vašu sliku ili slike predstavljaju odličan način za osvetljenje istih. Odlična stvar u vezi plafonskih reflektora je da oni mogu da se ugrade dodatno, a smer svetlosti možete sami da podešavate. Takođe, u zavisnosti od veličine vaše galerije, možete postaviti i više reflektora koji će pokriti većinu vaših slika na zidu, a ne samo jedan deo galerije. 

Kada osvetljavate sliku sa reflektorom, glavno pravilo je da plafonsko svetlo treba postaviti tako da snop svetlosti osvetljava sam centar umetničkog dela kada se svetiljka podesi pod uglom od 30 stepeni. Ukoliko je taj ugao, na primer, deset stepeni, to znači da je svetiljka preblizu zida i da usmerava svetlost skoro pravo naniže. Rezultat su dugačke senke ispod slike što pretpostavljamo da vam nije zamisao. Ukoliko se odlučite da svetiljku stavite predaleko, na primer na 45 stepeni, to osvetljenje je previše direktno i rizikujete da dobijete reflektujući odsjaj. 2. Šinska rasveta

Aktuelni sistemi šinske rasvete sada imaju mnogo čistiji, minimalističkiji izgled od onoga koji im je bio karakterističan u proteklim decenijama. Kada su opremljeni odgovarajućim rasvetnim elementima, oni rade uglavnom isto kao i plafonska akcentna svetla, međutim, ova rasveta pruža još nekoliko prednosti. Te prednosti odnose se na znatno jednostavniju instalaciju i fleksibilnost koja može da vam veoma znači u budućnosti. 

Dok ugradna plafonska rasveta ne može da se premesti tako jednostavno, sa šinskom rasvetom lako možete da skinete neki od elemenata i da ga premestite tamo gde vam odgovara. 


3. Osvetljenje celog zida

Ne morate nužno da imate rasvetne elemente koji će osvetliti svaku vašu sliku na zidu. Umesto toga, možete osvetliti ceo zid. Zidna rasveta dolazi u brojnim oblicima, od one ugradne u vidu zidnih lampi koje bacaju svetlost odozdo ili odozgo ili u više smerova, ali možete iskoristiti i podne lampe i drugu rasvetu koja će vam pomoći da ceo zid na kome se nalazi vaša slika dovedete do izražaja. Još jedan od načina da naglasite ceo zid je uz pomoć led traka. Možete dodatni celokupnu instalaciju za svetleći zid. 

Na ovaj način ćete istovremeno osvetliti zid na kom se nalazi vaša slika ili cela galerija, ali ćete obezbediti i indirektno osvetljenje za celu prostoriju. Ovo je tehnika koju najčešće  primenjuju mnogi savremeni kolekcionari jer predstavlja ležerniji način da se osvetle različite umetničke slike. Takođe, na ovako osvetljenom zidu lako ćete moći da premeštate redosled slika ili da se odlučite za potpuno novi jer vam daje potpunu fleksibilnost. 


 

Lampa za slike i ogledalo V tac


4. Rasveta za slike

Svetla za slike se montiraju za zid ili za okvire pojedinačnih slika. Kod ovakvog tipa osvetljenja je izvor svetlosti veoma blizu slike, uz blago osvetljenje. Rasveta za slike pruža osećaj intimnosti i poziva vas da stanete bliže i da bolje pogledate sliku. 

Svetla za slike su dekorativni element i same po sebi pa mogu umnogome da dodaju celokupnoj estetici prostorije u kojoj se nalaze. Ipak, i ona zahtevaju utičnice i kablove za napajanje pa je potrebno dobro ih isplanirati u okviru plana za osvetljenje i uređenja sobe.  


Dodatni saveti za osvetljenje slika

  1.  Imajte na umu površinu koja se osvetljava

Da li je slika koju kačite uramljena u zastakljenom tamu ili ima teksturu poput ulja na platnu ili akrilnih slika? U prvom slučaju morate paziti da ne dobijete odsjaj, a u drugom slučaju su senke bitne jer mogu da pojačaju ili da umanje neke aspekte vaše slike. 


  1.  Odaberite odgovarajuće svetlo za slike 

Ako koristite svetla za slike, važno je da se odlučite za onaj tip koji će najbolje da se uklopi sa stilom slike i rama koji osvetljavate. Ukoliko već imate plafonske ili druge zidne izvore osvetljenja, možete da koristite blaže svetlo za slike ili da ga u potpunosti izostavite. 


3. Odaberite odgovarajući tip svetla

Važno je da uvek imate u vidu da dugoročno izlaganje svetlu može da ošteti sliku. Ovo se dešava iz dva razloga: zbog toplote i ultraljubičastog (UV) svetla. Kako biste bili sigurni da osvetljenje neće negativno uticati na vaše slike, opredelite se za LED osvetljenje jer LED rasveta ne emituje UV zrake i proizvodi toplotu na minimalnom nivou što znači da ne postoji opasnost da će LED svetla da oštete vaše slike. 


4. Izbegavajte prirodno svetlo

Već smo rekli da izlaganje UV zracima i toplota mogu da oštete sliku. Ovo važi za pojedine tipove osvetljenja, ali i za prirodno svetlo. I zato, postarajte se da vaše slike ne budu direktno i dugoročno izložene prirodnim izvorima svetla kako bi se izbegla oštećenja.