Objavljeno: 26.04.2021


Uređenje dvorišta i spoljašnjosti kuće je ono čemu se mnogi rado posvete. Mnogi svoje dvorište vole da ispune raznim žbunastim biljkama, raznobojnim cvećem i lepom popločanom stazom. Preko dana to izgleda sjajno. Ali, uveče fali neki poseban detalj. To je osvetljenje. 

Spoljašnje osvetljenje oživljava izgled kuće i dvorišta. Ono potpuno može promeniti izgled prilaza vašem domu, može naglasiti određene delove dvorišta ili posebnost vaše fasade. 


Osvetljenje mora da ispuni par važnih zadataka

Svako spoljašnje svetlo treba da ispuni nekoliko ciljeva, kako bi bilo dobro osmišljeno i efektno. To su: osvetliti ulazna vrata i put do njih, naglasiti arhitekturu vaše kuće, istaći uređeni vrt ispred kuće i obezbediti sigurnost kuće, najčešće kroz senzorna svetla na određenim delovima. Treba voditi računa da ne preterate u broju svetiljki. Ključ je u ravnoteži i praćenju celokupnog izgleda. To se postiže najčešće postavljanjem pojedinačnih stubnih svetiljki duž celog prednjeg dela kuće i čije je svetlo okrenuto ka fasadi kuće. Boje su tople, neagresivne i prijaju oku.


Osvetljenje prilaza i prednjeg vrta

Obavezno osvetlite svaki korak ili svaki drugi korak duž vaše prilazne staze. To možete postići solarnim lampama koje se lako postavljaju zabadanjem u zemlju oko staze. Ukoliko imate nisko stepenište, zidiće ili neka neobična arhitektonska rešenja, poželjno je da i njih osvetlite ugradnim svetlom koje ćete postaviti sa strane. To sve služi, ne samo kao dekoracija i ulepšavanje, već i kao putokaz za vaše posetice. Koristite dodatno svetlo kako biste naglasili svoja ulazna vrata. Zidne lampe, viseće svetiljke ili svetleći baštenski oblici mogu biti odlično rešenje za taj deo kuće. Adekvatno osvetljenje, ne samo da pokazuje gde je ulaz u vaš dom, već povećava i sigurnost vašeg doma. 


Naglasite baštensko cveće

Iskoristite svoje biljke kao već postojeću dekoraciju i dodavanjem svetla upotpunite utisak. To možete postići neobičnim solarnim lampama, različitih veličina i oblika. Ukoliko želite da se lampa vidi, postavite je pored biljke i usmerite svetlo ka njoj. Izaberite žbunaste biljke, višebojnog lišća i u sred nje postavite manju lampu, koja na diskretan način ističe njenu lepotu. Tako ćete stvoriti romantičnu atmosferu, a ujedno ćete dobiti i dodatno osvetljenje. Ako imate visoko drvo, možda ćete poželeti da ga stavite u centar pažnje. Postavite lampu u dnu ispod, i uperite svetlo visoko, ka vrhu drveta. Efekat je sjajan, jer drvo postaje grandiozno i ulepšano, sa akcentom na osvetljenju krošnje i lišća. Ukoliko imate velike žardinjere ispunjene patuljastim cvećem, možete u njih dodati male lampe koje će prigušenim svetlom pojačati utisak. 


Osvetljenje terase dekorativnim lampicama

Mnoštvo malih sijalica na kablu, takozvani dekorativni kabal već godinama je veoma popularan vid dekorisanja i osvetljenja manjih terasa ili delova dvorišta. Lagano ih obmotate oko ograde vaše terase, ili ih pričvrstite za zid i dobili ste jednostavnu, a upečatljivu dekoraciju. Odlično su rešenje za prigušeno osvetljenje i kada nam treba opuštajuća, romantična atmosfera. Mogu se koristiti i u unutrašnjim prostorijama, kao i u nekim delovima dvorišta. Pa, ukoliko imate mali letnjikovac iza kuće možete mu dati bajkoviti izgled jednostavnim postavljanjem ovih lampica. Lepo izgledaju i kada se samo razvuku od jednog drveta do drugog. 

I na kraju, spoljašnje svetlo pruža i dodatnu sigurnost, pa osim dekoracije i ulepšavanja, ima i bezbednosnu funkciju. 


Izdvajamo iz ponude: 


Dekorativne sijalice na kablu V tac