Objavljeno: 03.12.2018

Često iz neznanja prilikom biranja rasvete pravimo greške i imamo nepotrebno rasipanje novca i energije. Greške u izboru rasvete dovode do toga da nemamo dovoljno osvetljenja u nekim delovima stana, ili potpuno suprotno, da nam je svetlo prejako i da moramo da naprežemo oči. Pogotovo ovo važi za manje prostorije kao što su ulazni hodnici ili neki uglovi enterijera kao što su radni i dečiji kutak.

Prilikom izbora osvetljenja bitno je izbeći standardne greške i omogućiti da nam ono bude praktično, funkcionalno i da ulepšava prostor.

Dimer i mobilna rasveta za dečiju sobu

Za dečije sobe može da se koristi plafon osvetljenje sa dimerom ili prigušivačem svetla i da se time reguliše intenzitet svetlosti prema potrebi. Kada je dete malo ne bi trebalo postavljati lampe preblizu kreveca, kako slučajno ne bi lampa pala. Potrebno je uvek izabrati sijalice sa zaobljenim ivicama i birati svetlo koje nije previše jako i koje se ne reflektuje i ne izaziva neprijatan odsjaj koji smeta dečijem vidu.

Bolje je imati više vrsta osvetljenja po sobi ili možda mobilno osvetljenje, kao što je lampa koja može da se pomera sa mesto na mesto. Mobilno osvetljenje se lakše prilagođava dečijim potrebama. 

Idealna lampa za veću decu je stona lampa. Ona fokusirano baca svetlost na radni sto i dobra je rasveta prilikom učenja ili drugih predškolskih i školskih aktivnosti.

Osvetljenje u radnom kutku

Kada uređujemo radni prostor i kada nam je potrebna rasveta za radni sto, najbolje je da razmišljamo kao da opremamo kancelariju. Naša mini kancelarija u stanu ima radni sto, tablet ili kompjuter i ostali radni materijal, tako da je od suštinskog značaja obezbediti osvetljenje koje neće dovesti do naprezanja vida.

Za radni kutak je najbolje da se koristi stona lampa koja baca svetlost ka radnom stolu. Bitno je izbegavati da fokusiramo direktnu svetlost  na ekran kompjutera da ne bi došlo do odsjaja, već da svetlost usmeravamo ka tastaturi na kojoj radimo.

Kako osvetliti ulaze i hodnike u enterijeru?

Hodnik je prva prostorija u koju ulazimo. Kako bi nam ulazak u stan bio što lakši, potrebno je da imamo i adekvatno osvetljenje u hodniku. Rasveta za hodnik ne bi trebalo da je intenzivna da nas ne bi zaslepela pri samom ulasku, već bi za hodnik trebalo izabrati rasvetu koja je difuzna i prijatna za oči. 

Kod odabira rasvete za hodnik potrebno je obratiti pažnu na dva načina osvetljenja.  Jedno je indirektno svetlo male jačine, a drugo je svetlo fokusirano na neki element koji želimo da istaknemo.  

Difuzno svetlo koje je slabijeg inteziteta možemo da postignemo plafonjerama i sijalicama ugrađenim u plafon. Takođe, možemo da postavimo zidne lampe koje bacaju diskretnu svetlost. Ukoliko je u hodniku plafon visok može da se postavi i luster i tako kreira klasičan stil osvetljenja. 

Ukoliko želimo da istaknemo neki element u hodniku koristimo rasvetu  čijii je izvor svetlosti okrenut ka tom elementu. To može biti neko ogledalo osvetljeno  LED sijalicama, ili neki stočić, kao i police. Ovakva vrsta osvetljenja stvoriće zanimljiv efekat tokom noći u našem hodniku.