Objavljeno: 11.07.2019

Zidna rasveta postoji u različitim stilovima izrade, a poseduje višenamensku upotrebu u enterijeru. Ona ima dekorativnu funkciju i koristi se za praktičnu namenu.  Upotrebljava se kao glavni ili dopunski deo sistema za osvetljavanje enterijera, za akcentovanje detalja ili kao rasveta  za radne površine.

Zidnu rasvetu najčešće koriste kao dodatak glavnom rasvetnom telu u prostoriji, ali uz dobar raspored lampi može da bude i centralna rasveta enterijera.  Generalno, zidne lampe su bitne kod planiranja rasvete i one dodaju sveukupnoj lepoti prostora i dizajnerskom rešenju plana rasvete. Ovaj tip rasvete ne stvara prejako svetlo i zadužen je za prijatnu atmosferu u svakom enterijeru.

Gde se postavlja zidna rasveta u enterijeru?

Kao opšte pravilo važi da se zidna rasveta postavlja u visini očiju. Idealna visina gde bi zidna lampa trebalo da se instalira je oko 1,5 metara od poda. Ovo pravilo može i da se „prekrši“, a postavka zidne lape prilagodi nameni korisnika.

Zidna rasveta je ključni element u kupatilima. Obično se instalira oko ogledala koje stoji iznad lavaboa. Njom se sprečava stvaranje senki na licu za razliku od svetla koje stoji iznad glave.

Zidna rasveta se postavlja u radnim sobama umesto tradicionalnih stonih lampi i osvetljava horizontalnu površinu radnog stola. U ovom slučaju lampa može da se postavi i nešto niže na zid ako je to potrebno zbog visine radnog stola. 

Slike, arhitekstonski radovi i drugi detalji na zidu dolaze do izražaja kada se u njih uperi svetlo pomoću zidne rasvete. U spavaćim sobama gde nema dovoljno mesta za podne ili stone lampe, zidna rasveta je više nego dobro došla. Mračni uglovi, delovi iza vrata ili stepenica tokom noćnih sati se lako osvetle uz pomoć zidnih lampi. Ova rasveta je praktična za kuhinje kada je potrebno usmeriti svetlost na radnu površinu.

Zidne lampe savršeno pristaju u hodnicima i ulaznim prostorijama. Nekoliko identičnih zidnih lampi u dugačkom hodniku daće skaldnu i sjajnu atmosferu. Ulazne prostorije sa zidnim lampa će pružiti prijatnije svetlo  u odnosu na osvetljenje sa plafona.

Načini korišćenja zidnih lampi 

Zidna rasveta se koristi u zavisnosti u kojem je smeru upereno svetlo. Zidne lampe koje usmeravaju svetlo na gore služe da se osvetle zidovi i naprvi vizuelna percepcija većeg prostora. Zidne lampe nemaju prejako svetlo i služe za stvaranje prijatne atmosfere u domu.

Zidne lampe koje usmeravaju svetlost na dole ističu donje delove zidova i osvetljavaju podloge i ono što je na njoj, kao i delove nameštaja. Radne zidne lampe koje imaju podesive zglobove služe za određene potrebe kao što je npr. čitanje u spavaćoj sobi ili za radnim stolom. Prilikom kupovine zidnih lampi za kupatilo zna se da se one proizvode tako da nemaju blještavo svetlo koje smeta očima. 

Ukoliko želimo da osvetlimo neko umetničko delo na zidu potražićemo zidno osvetljenje za tu svrhu. To su lampe koje su dizajnirane da se koriste za potrebe akcentovanja i služe da se njihovim svetlom skreće pažnja na detalj sa zida.

Neke zidne lampe nisu fiksne već su napravljene tako da kod njih može da se menja smer svetlosti pema potrebi i željama.