Objavljeno: 03.07.2019


Kada se nađemo pred velikim izborom zidne rasvete koja nam je potrebna za našu okućnicu možemo da se zbunimo i da ne znamo šta nam je tačno potrebno. Da bi izbor zidnih lampi bio lakši najbolje bi bilo da pre kupovine napravimo malu listu osnovnih koraka. 

Prvo bi trebalo da uzmemo u obzir veličinu prostora koji osvetljavamo. Drugo, razmišljamo o stilu i veličini zidne rasvete koja bi trebalo da se uklopi u ambijent. Zatim, selekciju zidne rasvete vršimo prema njenoj funkciji, odnosno, da li nam je potrebna dekorativna ili sigurnosna rasveta.  Kada prođemo ova tri osnovna koraka izbor zidne rasvete će biti lakši, a kupovina zadovoljstvo.

Zidne lampe za tremove i ulazna vrata

Zidna rasveta koja se postavljaja na tremovima i ulaznim vratima služi da svojom svetlošću omogući nesmetano kretanje noću pri ulasku i izlasku iz kuće. Ove zidne lampe ne bi trebalo da imaju jaku svetlost koja blješti u oči i stvara neprijatan osećaj.   

Preporuka je da se ove lampe postavljaju u visini ramena, tako da se dobro osvetljava deo gde otključavamo vrata. Zidne lampe kod ulaznih vrata mogu da se stave u paru, jedna sa jedne strane vrata, a druga sa druge strane ili da se postavi jedna lampa iznad ulaznih vrata, a koja daje dovoljno svetla za obavljanje aktivnosti.

Zidne lampe se instaliraju i na sporedni ulaz kuće, na spoljne zidove ili ako postoje dodatni zid oko kuće, kao i na sva ona mesta gde se najviše krećemo i obavljamo aktivnosti kada nema dnevne svetlosti. 

Zidno osvetljenje za garaže  

Zidna rasveta za garaže je idealna i neophodna kada se vraćamo kući po mraku. Ideje za postavljanje osvetljenja na garažama su razne, od pozicioniranja lampi do vrste osvetljenja koje nam je potrebno. Zidne lampe mogu da se pozicioniraju ispod krova garaže ili sa obe strane  garažnih vrata, a montiraju se tako da usmeravaju svetlost prema dole. 

Ovde postavljeno osvetljenje uglavnom ima sigurnosnu funkciju. U tom smislu se na garažama postavljaju reflektori. Tada se koriste reflektori koji imaju senzore.  Možemo da izaberemo reflektore koji se pale na pokret, tako da svako približavanje ljudi ili objekata garaži znači i automatsko paljenje svetla. Reflektori mogu da imaju i senzore za noć i da se pale čim mrak počne da pada.

Osim na garaže sigurnosni reflektorima je mesto i na bilo kom drugom spoljašnjem zidu oko kuće gde smatramo da je potrebno da budu postavljeni radi sigurnosti.

Zidne lampe kao dekorativna rasveta

Zidne lampe osim svoje praktične svrhe imaju i namenu da ulepšaju prostor. One za mnoge dizajnere eksterijera prestavljaju poslednji estetski pečat koji se stavlja kod organizovanja rasvete u eksterijeru.  

Stil zidnih lampi se kombinuje sa izgledom ostalih rasvetnih tela  koja se instaliraju oko kuće i u dvorištu.  Zidni fenjeri sa starinskim dizajnom će da upotpune tradicionalni arhitekstonski stil kuće.  Moderno dizajnirane zidne lampe će doprineti sveukupmom šarmu savremenog stila gradnje. 

Vodi se računa i o uklapanju boja. Ako su spoljni zidovi u bojama zemlje, bež ili oker, zidna lampa može biti u boji bakra. Ukoliko na kući provlađuju svelte i sive boje, najbolje je izabrati lampe koje su srebrne, crne ili sive.