Objavljeno: 17.11.2019


Kada se useljavate u novi stan, osvetljenje može biti jedan od ključnih elemenata koji će učiniti da taj stan izgleda toplije i prijatnije. Kada u google pretraživač ukucate stanovi za izdavanje Nis, Beograd, Novi Sad,... lokacija nije ni bitna, ali ako malo bolje pogledate fotografije stanova koji se iznajmljuju, videćete da vrlo često, osvetljenje koje postoji u ponudi stanova za iznajmljivanje nije baš najbolje. U iznajmljenom stanu, čest je slučaj da se rasvetno telo nalazi na pogrešnom mestu ili, stan u koji se useljavate ima lustere i druga rasvetna tela koja se uopšte ne uklapaju u vašu zamisao uređenja. Posebno je teško ukoliko se useljavate u iznajmljeni stan i kada bilo kakve veće izmene poput izbacivanja postojeće rasvete, kao i promena instalacija kako bi se promenio raspored postojeće rasvete nisu moguće. 

Nemojte očajavati, jer mi imamo nekoliko ideja koje će vam pomoći da kreirate rasvetu po svojoj meri u stanu koji iznajmljujete. 


Zamenite obične sijalice sa LED sijalicama

Prva stvar koju možete i koju vam preporučujemo da učinite jeste da zamenite sve obične sijalice sa LED sijalicama. Nema potrebe da napominjemo da ćete ovim potezom uštedeti energiju, a samim tim i novac, gledano na duže staze, a da ne govorimo da ćete dobiti bolje osvetljenje. Takođe, preporučili bismo vam da nabavite sijalice koje se mogu uskladiti sa dimerom, jer se one mogu iskombinovati sa bilo kakvim prekidačem. 

Život će vam biti dosta lakši ukoliko koristite zidne dimere koji spadaju u pametnu rasvetu i koje možete uvek nositi sa sobom, čak i kada menjate stan. Ovi dimeri omogućavaju vam da kontrolišete osvetjenje u celom stanu. Potrebno je samo da stavite dimer i da povežete osvetljenje sa istim. Onda možete smestiti prekidač bilo gde u prostoriji. 

Ukoliko imate rasvetu uklopljenu sa dimerima, to vam omogućuje da menjate atmosferu u vašem stanu. Obični prekidači se vrlo lako mogu zameniti sa običnim dimerima. Sve što je potrebno jeste da obratite pažnju da je dimer odgovarajući i da se uklapa sa sijalicama koje ste odabrali. 


LED paneli

Ukoliko vam je stan mračan, a nemate dovoljno rasvetnih tela, preporuka za iznajmljene stanove jeste da se odlučite za led panele. Ovi paneli pružiće vam znatno veću količinu svetlosti u odnosu na sva ostala rasvetna tela koja imate, jedino je bitno, kada je u pitanju iznajmljeni stan da se odlučite za nadgradne led panele. 


Podne lampe

Bez obzira na ograničenja koja imate u stanu koji iznajmljujete, niko vam ne može zabraniti da u njega unesete onoliko podnih lampi koliko i sami želite. Podne lampe su naročito efikasne za iznajmljene stanove, jer sve što vam je potrebno jeste adekvatno mesto na podu i utičnica u blizini. A svaki stan mora imati utičnice. Čak i u slučaju da ih nemate dovoljno, možete da koristite produžne kablove i na taj način da postavite podne lampe gde god vama odgovara. 


Promenite izgled iznajmljenog stana uz LED trake

Već smo dosta pisali o multifunkcinalnoj upotrebi led traka. Primera ima mnogo, možete ih koristiti na stepeništu, da osvetlite ormare, da istaknete police, komode, za akcentualno osvetljenje zidova... led trake imaju kako funkcionalnu, tako i estetsku vrednost i zato ih preporučujemo uvek, pogotovo za vlasnike iznajmljenih stanova.