Objavljeno: 23.01.2019


Pored stila koji zavisi od trenutnih modnih trendova i vašeg ukusa, još tri faktora su važna za izbor idealnog lustera: veličina, direkcija svetla i kontrola jačine/količine svetla tj. opcija prigušivanja svetla - diming.  


Veličina lustera predstavlja bitan faktor

Prilikom izbora lustera treba voditi računa o veličini lustera u odnosu na prostor u koji se postavlja.
Lusteri se mere po prečniku i visini. A količina sijalica u njemu takodje može uticati na njegovu veličinu. Preveliki ili premali luster može delovati neadekvatno i umanjiti njegovu funkciju i lepotu. Ako se dvoumite bolje je kupiti malo veći luster, manja je šansa da ćete pogrešiti. Formula koja može pomoći u odredjivanju odgovarajućeg prečnika lustera je: 

(širina sobe u m + dužina sobe u m) x 10 = prečnik lustera u cm. 

Na primer, ako su dimenzije sobe 3 metra sa 5 metara, prečnik lustera bi trebalo da bude 80 cm.  


Obratite pažnju na pravac i kontrolu svetla

Izuzetno je važno da svetlost iz lustera ne bude prejaka i da vam sijalica ne blješti u oči dok  boravite u prostoriji. Važno je voditi računa o pravcu svetla, da li su sijalice u samom lusteru ili su izložene i svetlost bez barijera osvetljava prostoriju. Ako su sijalice izložene preporučuje se da postavite opciju prigušivanja. Uz pomoć ove opcije moći ćete sami da kontrolišete jačinu svetla i tako sami pravite atmosferu u prostoriji i prilagodjavate je svojim potrebama i trenutnim uslovima.  


Pročitaj i: 

Saveti za kačenje lustera


Uklapanje u kompletan stil prostorije

Za razliku od tradicionalnih lustera koji su se pravili od bronze, savremeni, moderni lusteri se uglavnom prave od satin nikla i hroma. Takodje, moderni lusteri su jednostavnih linija, bez mnogo dekoracije i ornamenata. Vrlo je bitno voditi računa da se vaš nov luster uklapa sa ostatkom nameštaja u prostoriji. Nemojte po svaku cenu pokušavati da uklopite luster koji vam se svidja ako se on stilski ne uklapa sa ostatkom nameštaja. Preporučuje se jedan luster u prostoriji, jedino ako je prostorija veća i sastoji se od dva izdvojena dela mogu se postaviti dva lustera. Ako je potrebno posavetujte se sa arhitektom ili stručnjakom za enterijer. 


Pročitaj i: 

Lusteri kao klasičan izbor rasvete koji dominira prostorom


Lusteri za trpezariju

Prilikom kupovine lustera za rasvetu u trpezariji treba takodje, voditi računa o njegovoj veličini i broju sijalica u njemu. Luster u trpezariji mora da obezbedi lepo osvetljenje. Preporučuje se da luster koji se postavlja iznad stola bude od 1/2 do 2/3 širine tog stola. U proseku luster za trpezariju ima 4 do 6 sijalica i prečnika je 60-65 cm. Pri kupovini obratite pažnju na visinu prostorije i na visinu lustera. Luster se obično postavlja tako da razdaljina izmedju stola i lustera bude 70-90 cm. Ovako ćete izbeći da vam luster bude prenisko iznad stola. Ako su vam plafoni visoki dobro rešenje može biti i luster iz više nivoa. 


Luster možete postaviti u bilo kojoj prostoriji - od foajea, preko spavaće ili dnevne sobe do trpezarije i kuhinje. U našoj ponudi možete naći veliki izbor lustera različitih stilova koji su savremeni i moderni i koji mogu upotpuniti i oplemeniti vaš enterijer. Kompletnu ponudu pogledaj ovde