Objavljeno: 08.08.2019Prvi susret sa diodom koja emituje svetlost ljudi su imali priliku da imaju početkom šezdesetih godina prošloga veka. LED je sada postao drugo ime za diodu. LED se definiše kao elektronski element koji emituje svetlost prilikom prolaska napona i svakako nije isti kao i obična sijalica. Od sijalice je došlo do velikog progresa, pa tako sada imamo na raspolaganju čitavu LED rasvetu, a u ovom članku ćemo se fokusirati na LED reflektore. Oni su jako traženi što kao glavno eksterijerno osvetljenje, što kao enterijerski dodatak. Mišljenja su podeljena, ima onih koji su u potpunosti naklonjeni LED svetlu, a svakako da ima i onih koji ga osporavaju. Fakat je da su LED reflektori doneli jednu posebnu revolucionarnu notu u sferi rasvete unutrašnjeg prostora i spoljnih elemenata.


Koje su prednosti LED reflektora? 

Bez obzira što generišu toplotu, LED reflektori nemaju nuspojave u vidu velikog pregrevanja. Razlog tome je sve veća konkurencija i raznolika proizvodnja koja u prvi plan stavlja kompeticiju u materijalima koji su potrebni  za proizvodnju fenjerskog kućišta. Zato imamo LED reflektore koji se, iako emituju toplotu, ne ugreju preterano i to je veliki plus u odnosu na sva druga osvetljenja.  Postoji i prednost kada su LED reflektori u pitanju koja se ogleda u činjenici da je njih lako preneti od tačke A do tačke B i da nisu previše teški. Sve ove reference su zaslužne za to što su LED reflektori jako traženi i sve popularniji vid rasvete. Nije redak slučaj da se LED reflektori koriste i kao scenska rasveta. Imaju mogućnost da proizvedu pregršt diferentnih boja. U rukama profesionalca ovo daje sijaset mogućnosti kakvu rasvetu koristiti i imati potpuni benefit na sceni.  Poslednjih godina je akcenat stavljen upravo na ovaj segment LED reflektora, da ima mogućnost da proizvede najrazličitije spektre boja. Dosta se radilo na unapredjivanju rasvete i proizvođači su uspeli da generišu pastelne tonove iz LED osnove. Osnove boje LED reflektora su plava, zelena i crvena. Nakon unapredjivanja od strane proizvodjača, u ponudi su  tople i hladne nijanse bele. Dodatno, kao posebno bitan argument za kvalitet LED reflektora je i činjenica da u poredjenju sa običnom sijalicom troše osetno manje električne energije.


Kako upravljati scenskim svetlom?

LED svetlima se manevriše po standardizovanom  DMX512 protokolu. Diferentni DMX opsezi imaju u kontroli naredne boje: plavu, zelenu i crvenu. Posebni opsezi su zaslužni za efekte i istrajnost. Ako nemate u posedu DMX, benefit LED reflektora je što mogu da funkcionišu i samostalno. Dosta LED reflektora se uključuje i isključuje lokalno, a postoji i mogućnost setovanja intenziteta osvetljenja.


Da li postoje mane kod LED reflektora?

Kako raste i konkurencija i sama ponuda od proizvodjača tako se i mane, ukoliko se pojave, jako brzo uklanjaju. Prvi LED reflektori nisu imali mogućnost da generišu različite boje i da se svetlost iz LED osnove fokusira. Taj problem danas više ne postoji.