Objavljeno: 11.05.2020

 Kada je u pitanje uređenje doma, spoljne površine su gotovo podjednako važne kao i one unutrašnje. Uostalom, spoljne površine daju onaj čuveni prvi utisak koji se dobija, a svi znamo koliko je prvi utisak važan. Spoljna rasveta uveliko uma ulogu u tome kako će ta spoljašnjost da izgleda. Naravno, najbitnija uloga spoljne rasvete ogleda se u njenoj funkcionalnosti, jer je ipak najbitnije da ona služi ukućanima. 


Bilo da li želite da imate prostor gde ćete da večerate u bašti ili volite da imate mesto na otvorenom na kojem ćete se družiti ili jednostavno uživati u okruženju, potrebno je da taj prostor odgovarajuće osvetlite. A da biste ga propisno osvetleli, trebalo bi da steknete neke ideje na koji način možete da upotrebite spoljnu rasvetu koja je u ponudi. 

Osvetlite stepenice uz zidne lampe

Vaša mala oaza na otvorenom, bilo da li je u dvorištu ili na terasi, zapravo i ne treba previše osvetljenja. Kod stepenica je, na primer, dovoljno da postavite par zidnih lampi koje su dovoljno suptilne, a opet dovoljno jake da pružaju dovoljno veštačke svetlosti i da obezbede i vidljivost samih stepenica, ali i da ih dekorišu. 


Solarne lampe za suptilno osvetljenje


Drugi suptilan način da osvetlite vaše dvorište jeste uz pomoć solarnih lampi. Ukoliko ih pravilno postavite tako da imaju dovoljno svetlosti tokom dana, one će vam i tokom noći obezbediti dobru rasvetu. Jedan od čestih načina upotrebe na terasama jeste da se solarne lampe postave u saksije ili žardinjere sa svećem. Na taj način, one imaju odličnu poziciju i za dnevno punjenje i za noćno osvetljenje na terasi. U baštama je deo za sedenje često i preko dana zaklonjen od svetlosti pa je potrebno da se solarne lampe u tom slučaju smeste na mesto sa boljim dnevnim osvetljenjem. 


Kombinacija podnog osvetljenja

Za dodatnu svetlost možete dodati i nekoliko podnih lampi. Na primer, na terasi, ali i u bašti možete da iskombinujete podna svetla i da postavite nekoliko podnih lampi, u slučaju da vam je potrebno još dodatnog svetla. 


Viseće svetiljke

Visilice u vidu fenjera i drugih rasvetnih tela sa metalnom obradom daće vašoj bašti ili terasi dozu romantike kojoj težite. Viseće svetiljke mogu predstavljati izbor glavnog osvetljenja, ali, u zavisnosti od veličine prostora koji se osvetljava i vašeg plana rasvete, one mogu biti postavljene i na više mesta. Jedina preporuka jeste da koristite sijalice manje jačine. Odaberite jednu svetiljku za jače osvetljenje po potrebi, a ostala neka budu blaga. 


Dekorativne sijalice na kablu


Ove dekorativne sijalice su jako efektne i često ih vidimo na fotografijama najušuškanijih terasa. Mogu se jednostavno obmotati oko gelendera ili na nekom drugom zgodnom delu. Pružaju prilično intimno, a istovremeno solidno osvetljenje. U našoj ponudi imamo dekoratovne sijalice na kablu dužine 5m. U pitanju su sijalice renomiranog proizvođača V tac koje će vam dugo i dobro služiti. Preporučujemo ih za vrlo efikasnu dekoraciju terase. 


Izdvajamo iz ponude: 


Dekorativne sijalice na kablu V tac