Objavljeno: 19.04.2021

Da li ste nekada bili u prilici da osetite kako neka boja intenzivno utiče na vaš trenutni proces razmišljanja, osećanja, pa čak i delovanja? 

Ako niste, onda ste verovatno zaboravili kako se osećate kada ste na moru, okruženi plavetnilom vode i neba, ili kada na planini osećate neverovatan spokoj usled okruženosti zelenilom, ali i pokretačku snagu kada je svuda oko vas snežno belo. 

Boje imaju jako veliki uticaj na ljudski organizam, na samu psihu, a da je to velika istina još davne 1876. godine potvrdio je August Pleasonton u svojoj knjizi „Uticaj plavog zraka sunčeve svetlosti i plave boje neba“ gde je proučavao njihov uticcaj na razvijanje biljnog i životinjskog sveta, a onda napomenuo da plava boja pomaže i samom čoveku da se oseća bolje. Tada je hromoterapija započela svoj život u okviru medicine i sve do dana današnjeg postoji, s tim što joj se danas više nego ikad moderan čovek okreće tražeći brojna rešenja.


Hromoterapija – terapija bojama

Kada je hromoterapija u pitanju, onda možemo razlikovati dve stvari, koje jesu slične, ali nikako iste, a to je terapija bojama i terapija svetlošću. Učinak je često sličan, budući da se bira određena boja kojom će se uticati na organizam i celokupno psiho-fizičko stanje, pa se tako osoba savetuje da prostoriju u kojoj se najviše nalazi okreči u određenu boju i njenu nijansu, da provodi možda više vremena u prirodi upravo zbog boja koje će je okruživati, dok se hromoterapija kao vid terapije svetlošću, rasvetom, koristi u nekim drugim, brojnim slučajevima.  

U terapiji svetlošću osoba može biti duže vremena izložena nekoj jarkoj, beloj svetlosti, ali i drugim bojama. Hromoterapija se u tim slučajevima može koristiti da poveća produktivnost, da utiče na uzroke koji čine da se javlja nesanica, da pozitivno utiče na neke poremećaje u ponašanju, ali se često terapija svetlošću koristi i kao način lečenja kožnih bolesti, kao što je, recimo, psorijaza, ali i nekih drugih problema, poput bolova u globovima, lečenja reume i slično.


Preporučujemo da pročitate: Uticaj rasvete na produktivnost i efikasnost


Značenje boja

Kako kod terapije bojama, tako i kod terapije svetlošću, njihovo značenje je uglavnom slično. Zelena boja je boja koja smiruje kada se u nju duže gleda, vraća spokoj i duševni mir, dok zeleno svetlo ima dosta drugih pogodnosti. Najpre, terapijom zelenim svetlom se podstiče hormon rasta, utiče se na jačanje mišića i zglobova, a često se terapija ovom bojom koristi i za jačanje imuniteta kod onih kojima je to neophodno.

Već smo pomenuli plavu boju i plavo svetlo, ono donosi mir više nego bilo koja druga boja. Terapija plavim svetlom koristi se u lečenju brojnih problema koji se tiču uha, grla i nosa, ali još važnije, plavo svetlo ima sposobnost da donese smirenost, stabilnost osobi, kao i da utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska koji je čest pratilac stresnih situacija. Pored toga, plavo svetlo se često koristi i u terapiji za lečenje migrene.

Crvena boja, kao vatrena, agresivna boja, često se, kada se o hromoterapiji radi, koristi za probleme povezane sa bubrezima, kičmom, ali i za pojčavanje čula mirisa. Njoj se najčešće izlažu oni koji se često žale na umor, bolove u zglobovima, mišićima, ali i osobe koje žele da pojačaju seksualnu želju kod sebe i svog partnera.