Objavljeno: 29.04.2019

Neophodno je da obezbedimo osvetljenje na otvorenom prostoru, odnosno oko naše kuće i u dvorištu. Rasveta eksterijera je način da zaštitimo naše kuće i dvorišta i tako odvratimo lopove od provale i krađa. Isto tako, eksterna rasveta je način da se estetski dopuni spoljašnji prostor u kojem boravimo.

Pravo osvetljenje, i na dobar način postavljena rasveta, je bitna za život na otvorenom prostoru posle zalaska sunca i kod uživanja tokom letnjih večernjih sati.  Dizajniranjem adekvatne spoljne rasvete ulepšavamo našu baštu, balkon, kuću i okućnicu. Izbor pravih lampi za eksterijer je od suštinskog značaja da se stvori prijatna atmosfera. 

Zidne lampe za eksterijer

Ove lampe služe za osvetljenje bašta, terasa, balkona i postavljaju se na spoljašnji zid. Spoljne zidne lampe ukrašavaju ulaz kuća i objekata, kao i nadstrešnice na otvorenom.  Veoma su funkcionalne i korisne, a takođe, zadovoljavaju estetsku komponentu. 

Daju prijatnu i meku svetlost za razliku od reflektora koji emituju veći intezitet svetlosti. Mogu biti različitih oblika, veličina i dizajna, od mekih i zaobljenih oblika do geometrijski oštrijih oblika. Zidna spoljna rasveta od kovanog gvožđa, na primer, je idealna za klasične spoljašnjosti da se postavi na zidove od kamena. 

Spoljne zidne lampe se mogu birati u odnosu na ugao na koji bacaju svetlost. Tako imamo one koje emituju svetlost svuda oko sebe, nekima je svetlost uperena ka dole, a drugima na gore ili sa strane. 

Vrt će zablistati zahvaljujući stubnim svetiljkama

Stubne svetiljke sa podlogom mogu da budu idealno estetsko osvetljenje za vrtove i bašte. Ovaj vid rasvete je vrlo dekorativan i uklapa se u spoljašnji ambijent koji je lepo osmišljen.  Postavljaju se u eksterijeru gde ima puno zelenih površina, rastinja, cveća i ostalih baštenskih rešenja. 

Stubne svetiljke bacaju diskretnu svetlost i svojom mekanom svetlošču naglašavaju elemente u svojoj blizini. Ove lampe imaju postolje koje može biti određene visine, tako da lako može da se kombinuju pored višeg ili nižeg rastinja. Stubne svetiljke za vrtove su dizajnirane na moderan način ili imaju izgled fenjera za klasičan stil uređenja dvorišta.  

Stubne svetiljke su praktične da se koriste, posebno tamo gde ima različitih nivoa na kojima je potrebno postaviti markere u vidu osvetljenja, kako bi se lakše video prelaz. Ovaj vid osvetljenja može biti različitih visina i za različite upotrebe.

Preporučljivo je da se postave kod stepenica kako bi se one bolje osvetlele i obeležile prilikom korišćenja noću. Mogu se postaviti duž ivice spoljašnjeg zida, duž baštenske ograde ili pokraj spoljašnjih uglova bazena u dvorištu. Stubne svetiljke su korisne kada se postave duž baštenskih staza ili duž staze kojom se kolima ulazi u garažu.

Za baštu koristite reflektore

Reflektori za spoljnu upotrebu emituju jaču svetlost i mahom se koriste kako bi jak snop svetlosti fokusirale na specifične oblasti. Koriste se da se istakne neki arhitekstonski deo ili deo nekog pejsažnog detalja.

Reflektor, na primer, može biti postavljen u nivou tla i biti usmeran ka gore ili da se postavi kod nekih stepenica da bi se one bolje videle pri koračanju. Reflektori mogu da se usmere na neko drvo koje će noću biti osvetljeno i lepše vidljivo.