Objavljeno: 23.05.2019

 


Svaka podna lampa ima svoj izgled i  treba obratiti pažnju na stil prostorije u koju želite unesti podnu lampu. Savetujemo  vam da naravno odaberete podnu lampu koja vam se dopada ali da  je ipak ona skladna sa ostatkom estetike u prostoriji. Dešava se neretko da neka podna lampa izgleda fenomenalno na slici i oduševite se ali ipak proverite da li se uklapa u vas ambijent. 

 

Cena podnih lampi

Cena podnih lampi zavisi od modela. Najpovoljnije su jednostavne, klasične lampe. Više koštaju podne lampe koje su umetničke i unikatne. Naravno, na cenu utiče i proizvođač. Renomirano ime će uvek koštati više. Savetujemo vam da u skladu sa mogućnostima ali i željama nadjete rešenje u odabiru podne lampe.  

 

Veličina podne lampe

I ovde je potrebno da budete mudri i da dobro ocenite prostor koji želite da oplemenite sa podnom lampom. Lampe koje smo pomenuli, što izgledom liče na baklje po vertikali zauzimaju  prostor i vrlo su zahvalne kada je iskorišćenost prostora u pitanju. Medjutim, arc lampe zauzimaju mnogo više prostora jer su horizontalno orijentisane. Morate proveriti koliko prostora imate za podnu lampu i da vam to bude dodatni orijentir kada podnu lampu budete kupovali.  Gledajte da lampa bude i postavljena na mestu gde neće smetati i na koju nećete konstantno nailaziti krećući se kroz prostorije.

  

Visina

Dodatni faktor pri odabiru podne lampe je svakako i njena visina. Što je lampa višlja više će svetlosti od nje dolaziti. Ukoliko je prostor veliki i želite upadljiv efekat ovakvu ćete lampu koristiti, ali previsoke lampe mogu biti jako nezahvalne ukoliko sedite pored njih. Savetujemo vam da se opredeljujete za podne lampe koje imaju podesivu visinu jer ćete tako lakše podnu lampu uklopiti u željeni ambijent.

 

Odaberite podnu lampu prema ambijentu prostorije

Ukoliko je u prostoriji potrebno zagušeno svetlo pre odaberite klasičnu podnu podesivu lampu jer lampu koja je previsoka i nema podesiv stub ne možete naknadno podešavati i to vam može napraviti problem. Možda želite direktno svetlo i samim tim treba birati lampu koja je sa visokim stubom i koja daje jako , direktno svetlo. Način na koji lampa osvetljava je jako bitan u odabiru podne lampe. Imajte ovo na umu kada se budete opredeljivali za istu. Birajte podnu lampu koja je u skladu sa vasim svim potrebama, zato je potrebna priprema pre kupovine. Nadamo se da će vam saveti koje smo vam naveli pomoci u odabiru, ipak je prostor u kojem boravimo bitan deo našeg života i jako je bitno da nam boravak u tim prostorijama bude udoban i prijatan.


Kako kombinovati podne lampe I lustere

Želimo da vas posavetujemo na koji način kombinovati lampe I lustere. Vodite računa da se stilovi poklapaju. Ukoliko je podna lampa umetnička, najbolji utisak bi ostavio luster sa istim efektom. Takođe , ukoliko uzimate masivan, veliki luster nemojte se plašiti da će velika lampa biti previše, naprotiv. Uzeti malu podnu lampu u ovoj kombinaciji , ista se neće ni primetiti. Naravno , uvek je potrebno biti umeren I gledati da se luster I lampa slažu, što po veličini , takođe I po stilu.